Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова нарече фалита на КТБ „най-яркият провал на държавата“. В предаването „Панорама“ на БНТ тя сподели за фалиралата банка, че „някои могат да я нарекат пирамида, други могат да я нарекат черна дупка“.

Менда Стоянова каза още, че не приема поведението на Цветан Василев, който от Белград „да заплашва със скрити признания“.

Ако той иска да докаже, че не е виновен да дойде и да говори. Цветан Василев си носи своята вина, както и мениджърът на банката. По-важното е защо Цветан Василев и може би други като него могат да правят това. Къде е държавата, къде са нейните регулатори?”, зачуди се в ефир Стоянова.

Попитана кои са виновниците за КТБ тя отговори:

Никога не са всички, винаги има конкретни виновни. Въпросът е те да се назоват и да получат отговор на своята вина”.

Шефката на бюджетната комисия се оплака, че България е „опасана със законови тайни“. Посочи Закона за класифицираната информация, „където има държавна и служебна тайна“.

Чрез този закон определени лица, които имат допуск до тази тайна, включително и депутати, биха могли да стигнат до нея. Професионалната тайна се оказа неразбиваема”.

Менда Стоянова съобщи, че правителството не може да получи достъп до професионалната тайна на надзора на БНБ и на неговата дейност, както и фактите от доклада на Комисията по надзор на регистрираните одитори.

Това, че ще останат едни скрити за обществото факти ще пораждат още недоверие и създават усещането в тези регулатори, че те са ненаказани”, добави председателят на Комисията по бюджет и финанси.