2 713 952 евро е общият размер на индикативния бюджет за третия конкурс за Подкрепа на неправителствените организации в България, който предстои да бъде разпределен в периода 6-17 април 2015 г., предаде БГНЕС.

Подадените за финансиране проекти са 649. Средствата за НПО в България се предоставят по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, който се дотира от правителствата на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. Решението кои проекти да бъдат финансирани се взима от оператора на Програмата, в който влизат Институт "Отворено общество - София" и Фондация "Работилница за граждански инициативи" (ФРГИ).

Пълният списък и кратка информация за финансираните проекти в Третия конкурс ще бъдат публикувани едва след сключването на договорите за финансиране, уточняват от "Отворено общество - София" и ФРГИ.

Тематичните области, за които са подадени проекти са разделени на четири категории: демокрация, права на човека и добро управление; социално включване и овластяване на уязвими групи; устойчиво развитие и опазване на околната среда; изграждане на капацитет на неправителствени организации.