„Става дума за избор, много български граждани нямат този избор, живеят трудно.”

Така председателят на комисията по култура в НС и учредител на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова (ПФ) коментира пред БТВ призива на премиера Бойко Борисов да се почива в България. Тя заключи още, че той не трябва да звучи императивно.

Според Карастоянова голямата тема за управлението на туристическата индустрия предполага двама участници, като хотелиерите и туроператорите са по-малкият партньор, тъй като природата и историческото наследство са държавна собственост.

„Има прекрасни места, които можем да открием - Златоград, Лещен, Цари Мали Град – фантастични места, пълни с история и култура”, коментира Карастоянова.

Тя каза, че от 20-ина години почива в района на Евксиноград и смята Северното Черноморие за изключително запазено.

Депутатът от Патриотичния фронт напомни, че България рекламира туризма си с 5,5 млн. лв. годишно, докато Гърция и Турция имат многократно по-големи бюджети.

Карастоянова посочи, че има два фактора в туристическия бранш преди самата услуга – инфраструктурата и обучението на кадрите. По думите й контролът е изключително важен и презастрояването и лошите условия за последици, а първопричината са дупките в правилата и липсата на наказания за нарушенията.

„Не бива да приемаме строгия контрол като натиск върху бизнеса”, подчерта тя.

В студиото й опонира продуцентът на БТВ Новините Веселина Петракиева, която каза, че презастрояването в съчетание с лошите храна и обслужване, са причина човек, даже и да желае, да не може да намери подходящо място за почивката си.