Шест месеца преди изборите кампанията за местния вот вече е в разгара си. Премиерът Бойко Борисов заяви, че смята да забрани на министрите да участват в агитацията, но ограничението се отнася само до единия месец официална кампания. Дотогава те имат да наваксват. Последните дни има например концентрация на министри воглаве лично с премиера Бойко Борисов във Варна. Герберският кмет на града Иван Портних се нуждае от доста силно рамо, за да спечели втори мандат. Градът видимо изостава в развитието си в последно време, както призна и самият премиер.

Борисов обаче днес излезе с оптимистична прогноза за развитието на морския град. 

"До 2017 г. във Варна ще се усети разлика и градът ще настигне София, Пловдив и Бургас". Това той обяви пред членове на младежката организация на ГЕРБ във Варна, като дори призна, че градът е останал на по-заден план през последните години.

Като опитен стратег Борисов вкара в речта си и мотива за вечното дерби "Бургас-Варна". 

„Сега поне не можете да се оплачете, че на Бургас се полага повече, отколкото на Варна. Над 300 млн. лв. са инвестициите в града, всичко живо е разкопано. 30-40 години нищо не е пипано. Като ги няма колите сега и видите по какви булеварди са карали варненци, разбирате защо хората са се сърдили с право. Някъде през 1985 г. е приключило всичко за града. Гарантирам, че до две години рязко ще се усети разликата във Варна. Градът беше на малко по-заден план през годините. Убеден съм, че до две години ще се стопи разликата с другите по-големи градове и Варна ще застигне София, Пловдив и Бургас“, обеща Борисов, цитиран от "Дарик"-Варна.

В следващия републикански бюджет ще бъдат заложени 35 млн. лв. за ремонт на Аспарухов мост. Премиерът обеща, че това ще е първото нещо, което ще направи през следващата година, а до края на тази с 10 млн. лв. ще бъде реконструиран малкият мост.

Лидерът на ГЕРБ не отговори конкретно дали сегашният кмет Иван Портних ще бъде кандидатът на партията на местните избори. Но му даде едно рамо.

„Портних и екипът му малко бавно стартираха, но то си е и опит. Практиката показва, че кметовете започват да работят силно през втория мандат. Там, където ГЕРБ има два мандата, са най-добрите градове за живеене“, добави Борисов.