Не е честно да обвиняваме интернет за бума на картинките със сладки животни. Те са почти древни – още в миналото хората са възприемали някои животинки като симпатични, вместо хранителни. Анимациите през миналия век вкореняват в съзнанието ни някои създания като адски сладки – а през последните 10 години интернет се напълни на 50% с порно, 5% полезна информация, и 45% - сиреч милиони страници – със снимки и видео на симпатични котки, панди, коали и какви ли не очарователни твари.

Същевременно повечето от тези животни са много далеч от нас – няма ги в парковете, в зоологическата са крайно откъснати, а вече изчезват и от горите. И ние някак забравяме, че голяма част са... смъртоносно опасни.

 

Хипопотамът

 

Снимка Wikipedia

Трътлест, с малки (на фона на огромната му глава) стъклени очички, солиден и закръглени – хипопотамът е животинския тромав, но забавен дебелчо. Добродушен чичко. Един приятел си колекционираше малки, глинени фигурки – на хипопотами. Май имаше около 400. Всякакви по цвят и размер. Дори древните гърци, които са му кръстници, са го намирали за симпатяга – като голямо речно магаренце. Три хиляди години по-късно Дисни също не ги подминават.

Хипопотамите обаче... убиват хора.

По-точно, повече от всяко друго африканско животно. Всяка година два тона тежка маса погубват повече хора от лъвовете, леопарди, гепарди, чакали... Зъбите на хипопотама са огромни, а по размер го бие само слона. Може би сте виждали тази картинка:

Но нима зад добродушния поглед се крие жесток убиец? Не, те са просто адски териториални. Помните Стийв Ървин, ловецът на крокодили, нали? Който наистина се бореше с огромни, зъбати и грапави съвременни динозаври из разни гьолове? Е, в един от епизодите екипът на шоуто му преминава през един гьол, пълен с хипопотами. Той описва това като най-страшния кадър в историята на предаването.

 

Мечката

Снимка БГНЕС

Десетки хиляди деца по цял свят в момента стискат здраво в съня си своя най-добър приятел – плюшеното мече. Безброй приказки, Мечо Пух, белите мечета в рекламата на Кока Кола, и симпатичните панди, особено онази, кихащата:

Мечките са симпатични. Миловидни дори. Големи, пухкави, и спят по цяла зима – от най-чист мързел, така поне изглежда.

Само дето... чували сте за стръвница, нали?

Мечките са в доста късия списък от животни, които ловуват и убиват хора. През Средновековието са знаели това – името на героя Беоулф означава „мечка“, или по-точно – пчелен вълк. За лов на мечки се е ходило с двама души – един с вила, друг с брадва. Здрави зъби, огромни мускули под пухкавата козина, зловещи нокти – в това число не са само гризлитата, а и белите им събратя на север, и дори уж вегетарианците от Азия в черно и бяло. Всички си похапват човешко.

 

Шимпанзето

Снимка Wikipedia

Нашият най-близък роднина сред маймуните – симпатичното, умно и комуникативно шимпанзе. Обличаме го в костюми, даваме му очила, пури. То е ухилено, веселяк, любвеобилен, интересен. Та то си е направо човек.

Шимпанзетата е може би най-интелигентния примат след човека. Служат си с инструменти, ловуват заедно и изготвят сложни стратегии за тази цел, някои дори се научават да говорят с езика на знаците – и могат да лъжат.

А като се ухилят, са направо пичове. Забравяме обаче едно...

... усмивката идва от зъбенето. А зъбите на шимпанзетата са големи, здрави, и подкрепени от доста силна челюст. Да, шимпанзетата са силни и умни. Също така и воюват помежду си – с тояги. Освен това са средно около два пъти по-силни от двойно по-тежък човек.

И мислите, че не нападат хора? За разлика от това фалшиво видео на шимпанзе, което свива Калашник и започва да вилнее, следващото е напълно истинско:

Накратко, шимпанзето се раздразва на уж опитния любител на природата, защото не носи банани. И му хвърля страшен бой. Като в ММА – то не са удари, то не са хватове, пълен погром. Все едно гледаш Фьодор Емеляненко как размята Джъстин Бийбър... не, момент, това звучи забавно...

 

Рибата-балон

Снимка Wikipedia

Моят личен любимец след като гледах това клипче в Youtube:

Изплашите ли я, рибата балон се надува до тройни размери, а в случая, понеже е в малко басейнче и се изпълва с въздухq вместо с вода, изплува и започва да се клати като забравена детска играчка. В тази си кръгла форма е възможно най-сладкото животно, което мога да си представя. Големите очи, които изпъкват уж от шубе, са страшно миловидни. Без майтап, искам да си гледам такава вкъщи.

Май знаете обаче, че е адски отровна?

Колко точно е адски отровна? Ами, втората най-силна отрова на гръбначно в света – след тази на една много сладка, малка симпатична жабка. Човек, поел достатъчно голяма доза от токсина тетрадоксотин, може да умре за часове. По доста зловещ начин – мускулна парализа, особено на мускулите на диафрагмата. Което означава бавно задушаване в пълно съзнание. Тези, които оцеляват, изпадат в кома за няколко дни.

Разбира се, японците, понеже са японци, обожават рибата-балон. Там фугу (речно прасенце – това е любвеобилното име на японците за нея) е абсолютен деликатес. Разбира се, готвачите на фугу тренират с години и се нуждаят от специален сертификат, за да е гарантирано, че знаят как да я почистят. Знаете ли какъв е последният им тест? Трябва да приготвят рибата-балон по какъвто начин решат, а после – да я изядат.

 

Бон апети!