154 служители и 77 инспектори получават заплати колкото съдиите във ВКС, обяви лидерът на РЗС Яне Янев в Нова телевизия. Толкова са работещите в инспектората към Висшия съдебен съвет. Според Янев, там са изхарчени над 20 млн. лева от създаването му през 2007 г.

"Съвсем скоро беше избран нов главен съдебен инспектор в лицето на г-жа Точкова. И какво каза тя, че първото нещо, което ще направи, е да провери сайтовете на всички съдилища в страната. Какво е свършил инспектората към ВСС за 8 години – нищо”, каза Янев. 

Той обясни, че инспекторатът трябва да образува дисциплинарни производства и да има наказани магистрати, "за да не се говори за гнили ябълки". 

Лидерът на РЗС за пореден пък каза, че съдебната реформа у нас трябва да е фунадаментална, за да има промяна. „Такава промяна минава през промяна в Конституцията. Все повече хората разбират това, а ние, от РЗС, го говорим от много време. Надявам се, че г-жа Точкова няма да пренесе в инспектората начина на работа в Хасковския съд, който гали с перце местния кмет. Ако този модел бъде пренесен в инспектората, тежко и горко на държавата”, завърши Янев.

Според Янев има само една възможност за решение на проблема с реформата - нова Конституция.