"Не бих казал, че конгресът на БСП е начало на позитивно развитие. Надявам се да е бил край на негативните тенденции". Това коментира пред Клуб Z социологът Юрий Асланов, който е и член на националния съвет на БСП по повод конгреса на партията вчера.

Според Асланов голямата грешка на конгреса е била, че вниманието на делегатите бе насочено най-вече към промените в устава на партията. Той смята, че БСП е на "съдбовен кръстопът" и има "проблеми с идентичността". Според социолога това се дължи на факта, че дълго време партията се е придържала към "тактика на оцеляване" и е влизала в съюзи с центристки партии, а понякога и отвъд центъра, което й е осигурило участие във властта.

"Средната възраст на членовете на БСП е 64 години, а средната възраст на хората, които са гласували за партията на последните избори е дори 68 години. БСП няма прочит на съвремието, не се свързва с бъдещето", смята Асланов. Той няма конкретно предложение как може партията да излезе от тази ситуация.

Възможността БСП да изчезне изобщо от политическата сцена Асланов коментира по следния начин:

"БСП е последната партия от бившия соцлагер от този тип, която си отива. За 25 години нас не ни клаха като в Румъния, не ни забраняваха, като в Русия, не ни лустрираха като в Германия".

Асланов не е съгласен с тезата, че именно по-толератното отношение към БСП е една от основните причини за дълго продължилия преход. Той призна, че може да се намери връзка между настоящите олигарси и бившата БКП. Според него обаче олигарсите отдавна не играят с БСП. "БСП остана извън живота, направи много тежки компромиси и стана част от неолибералния модел". В това според социолога се състои основният проблем на партията.