"Даването на правомощия на прокуратурата да прекратява сделки е най-голямата глупост, която съм чувал досега", коментира пред Би Ти Ви кономистът Владимир Каролев, по повод приетите на първо четене промени в ГПК.

"Как български съдии ще спрат процеса, ако аз съм сключил една сделка на Бахамите, която е станала по тамошните закони! Това е невъзможно!". И на папата да му кажат, че може да разваля сделки, това не може да стане, категоричен е  който е Каролев, който е и съветник на министъра на икономиката Божидар Лукарски.

Пред Би Ти Ви адвокатът Георги Атанасов поясни, че понятие като "юридическо спиране на сделка" не съществува. "Ако се спре, преди да е подписана, няма сделка, ако е след като е сключена, се спре няма смисъл. Това е юридическа неграмотност и опит да се въведе още един играч в българския стопански живот", смята адвокатът.

"Представяте ли си как изведнъж на главния прокурор му хрумва, че ще спре сделката за 16 млрд. лева дълг, тъй като сметне, че не е в държавен интерес", запита Атанасов.

Съдията от Софийския районен съд Иван Георгиев припомни, че и сега прокуратурата може да се намесва и да спира сделки, но когато става дума за дела в защита на интересите на деца и слабоумни.