Главният прокурор Сотир Цацаров е провел среща с министър-председателя Бойко Борисов тази сутрин, съобщава пресцентърът на прокуратурата. Не се споменава по чия инициатива. Темата на разговора са били приетите на първо четене промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Гласуваните от ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичния фронт, БДЦ и „Атака“ текстове разрешават на прокурора „да започва производствата по ГПК в интерес на държавата, общините или на граждани, ползващи се с особена закрила на закона, както и да встъпва в такива производства".

"Въвеждането отново на такива разпоредби не може да бъде оценено положително", се казва в становището на Цацаров.

С това той на практика повтаря позицията на Реформаторския блок, който бе единствената политическа сила, противопоставила се на промените в пленарната зала.

"Придаването на нови правомощия в гражданското съдопроизводство създава условия за намеса на държавни органи в частно-правни отношения, което, откровено казано, може да създаде опасни прецеденти в развитието на нормалния граждански оборот", обяснява главният прокурор.

Сотир Цацаров е изказал позиция, че „повече права не са нужни на държавното обвинение, а на министъра на финансите, при осъществяваната от него защита на интересите на държавата, включително и в гражданския процес".

Главният прокурор определя и като „крайно неприемливо“ оттегленото предложение за промяна в НПК, което му даваше права да спира сделки за 48 часа.

"Логично е министърът на финансите да разполага с такива правомощия при защита на интересите на държавата и то в изключителни случаи. Главният прокурор се нуждае от такива правомощия по Закона за мерките срещу финансирането на тероризма и по Закона за мерките срещу изпирането на пари, но не и в други случаи."

Според прессъобщението на прокуратурата, премиерът Борисов „сподели напълно аргументите на главния прокурор и се ангажира да запознае с тях парламентарната група на ГЕРБ."

"Министър-председателят също изрази становище, че връщането към законодателни решения, отменени от 1998 г., е спорно и следва да се търси друг подход, свързан с права на министъра на финансите, като представител на държавата, който подлежи на парламентарен контрол", се казва още в съобщението.

Днес предстоят срещи на главния прокурор с работодателски организации по същата тема.

Това е поредната промяна в позицията на управляващите. Първо те имаха намерение да овластят Цацаров да спира сделки за 48 часа с промени в НПК. В последния момент това бе оттеглено, но огромно мнозинство гласува промени в ГПК, които връщат правото на прокуратата да встъпва като страна в търговски спорове. По-късно в петък ГЕРБ обяви, че все пак ще даде право на Цацаров да спира сделки, но чрез промени в Закона за съдебната власт. Най-новата е идея е това право да се даде на министъра на финансите.