"По отношение на съдебната система невинни няма. Нито в ръководството на съдебната власт, нито в парламента. Така че въпросът е все пак да стигнем до някакъв резултат".

Това заяви в интервю за БНР правосъдният министър Христо Иванов. Според него независимо от нежеланието за конституционни промени, има много неща, които може да се направят на ниво закони.

"Централният политически въпрос на съдебната реформа е един – как да имаме прокуратура, която е ефективна, фокусирана наистина върху наказателното производство, и как тя да бъде достатъчно имунизирана от изкушения да се включва по един или друг начин в политическия живот и разпределението на властовия ресурс в страната", каза още Иванов.

Така той коментира опита за промяна на законодателството, позволяваща главният прокурор да се меси в частни сделки, като ги спира за до 48 часа, ако прецени, че те застрашават националния интерес. Какво каза самият Цацаров вижте ТУК.

Според Иванов прокуратурата не бива да получава твърде големи правомощия в гражданското правораздаване, за да може да работи ефективно по наказателните дела. поправката, която в четвъртък бе внесена в НПК, а в петък бе оттеглена и ще бъде прокарана чрез Гражданскопроцесуалния кодекс, не е опит да бъде бламирана стратегията за съдебна реформа, по която той работи още от предишния си мандат в служебното правителство. По думите му по-скоро е било недооценено как ще изглежда този ход.

"Ние трябва да се придвижим колкото се може по-далеч от прокуратурата, която е безконтролна, която има свръхправомощия да се меси в гражданския оборот, в отношения, в които няма какво да прави гражданското обвинение. Намираме начин, без да компрометираме нейната професионална независимост, да я интегрираме в някаква система за демократичен контрол и отчетност", обясни министърът.

Не било необходимо държавното обвинение да носи отговорност, когато не се справя с важните дела.

"Когато и ако стигнем до следващата вълна пресконференции със или без шум, следваща вълна обвинения, задържания на лица от различни ешелони на властта, със страшна тежест ще се появи въпросът какво виждаме ние. Дали този път става въпрос за нещо сериозно, или отново ще видим една кампания, която ще насити това лято с вестникарски заглавия и след три години на много по-задни страници на вестниците тези казуси ще угаснат и изтлеят в съдебните зали", каза Иванов.