През миналата седмица единственият глас на разума се чуваше от РБ и Христо Иванов.  Сега се присъединиха главният прокурор и премиерът. Малко театрално, но важен е резултатът, а той изглежда положителен...

Така лидерът на ДСБ и съпредседател на парлментарната група на Реформаторския блок Радан Кънев коментира новините след срещата между премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров. След разговора им стана ясно, че според Цацаров идеята главният прокурор да може да спира сделки за 48 часа е "обикновен политически популизъм", а предложението за промени в законодатекството в тази посока според него е "крайно неприемливо".

В края на миналата седмица парламентът прие на първо четене промени в ГПК, които дават право на прокурора да се меси в сделки, ако е застрашен държавния интерес. Промените бяха подкрепени от всички партии, освен от реформаторите. Малко след това зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов оттегли идеята за промени в НПК, които даваха право на главния прокурор да спира сделки за 48 часа. Веднага след това обаче стана ясно, че подобен текст най-вероятно ще има в закона за съдебната власт.

Любопитно е, че днешното поведение на Цацаров е в унисон с една прогноза на Кънев от събота. Тогава пред Нова тв той "пророкува":

"След още политическа борба ще дойде момент, в който Цацаров ще притичва да внесе първи промените в Конституцията, срещу които сега се бори".

Формално главният прокурор няма право на законодателна инициатива. Според чл. 87, ал. 1 от Конституцията това е право на всеки народен представител и на Министерския съвет. Главният прокурор обаче може да изразява публично мнението си, относно законодателни промени, особено ако те касаят съдебната власт.

Изказването на Кънев е от негово интервю пред Нова тв, но е изрично публикувано и на профила му във фейсбук. То е продължение на неговите коментари, относно внасянето на промени в закона за съдебната власт от страна на АБВ и ГЕРБ. Мнозина тогава видяха в този акт бламиране на правосъдния министър Христо Иванов, тъй като в тези законопректи до голяма степен се отразяваше становището на прокуратурата за съдебната реформа.

Кънев обаче коментира, че тези законопроекти всъщност са победа за Иванов, защото партиите в парламента се надпреварват да внасят подобни промени, а само допреди няколко месеца не са искали дори да чуят за такива.