Фирмите от Северозападна България ще се ползват с предимство при проектите за финансиране с европейски пари по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". За сметка на това тези от Югозападна България ще са ощетени по линия на гратовете.

Това стана ясно от пресконференция на икономическия министър Божидар Лукарски, който представи условията за финансиране по първата мярка по програмата - "Подобряване на производствения капацитет в малки и средни предприятия". 

Максималният размер на безвъзмездната помощ е между 35% и 70% и ще зависи от категорията на фирмата и от региона. Компании от Югозападния регион, ще получат по-нисък процент на безвъзмездната помощ – до 35% за средни и до 45% за микро- и малки предприятия. За останалите пет района на планиране условията са: до 60% - за средни, и до 70% - за микро- и малки предприятия. По тази схема са предвидени средства за 150 млн. евро.

"Предимство ще имат и проекти, които се изпълняват на територията на Северозападния район за планиране, които получават допълнителни 5 точки", посочи икономическият министър.

Програмата е насочена към подобряване на производствените процеси, повишаване на производствения капацитет и засилване на експортния потенциал на предприятията.

"Тези, които са кандидатствали и са спечелили проекти по миналия програмен период на програмата, ще имат право да кандидатстват отново, но ще получават по-малко точки в зависимост от това колко проекта са осъществили и на каква стойност", съобщи министър Лукарски. Той обясни, че идеята е да се подпомогнат по-широк диапазон от малки и средни предприятия, както и такива, които кандидатстват за първи път. Целта е фирмите да развиват устойчив бизнес, а не да разчитат само на европейски грантове, казва той.

Компаниите имат срок до 20 април 2015 г. да отправят своите забележки и коментари по насоките за кандидатстване. Очаква се процедурата да се отвори седмица след това.