Главният прокурор Сотир Цацаров отрече да има война между него и правосъдния министър Христо Иванов. Подобни впечатления се появиха, след като предстаявителите на прокуратурата напуснаха работната група, която подготвя измененията в закона за съдебната власт на правосъдното министерство.

"Защо трябва да има война. Напускането е резултат, че присъствието им там е безмислено. Решенията не се взимат в тази работна група. Не е война", каза Цацаров пред Би Ти Ви.

Главният прокурор призна, че Иванов има воля да извърши промени, които са необходими и има съзнание в кои сфери тези реформи трябва да бъдат осъществени. "Но това в много случаи се формулира абстрактно и общо. Отнасям се позитивно към тази му воля, но тя трябва да бъде обречена в конкретни стъпки. Ако основната цел на стратегията е прокуратурата  и главния прокурор - грешим. Те могат да бъда една от целите", смята Цацаров. 

Според него Иванов не е бил бламиран от мнозинството, след като миналата седмица ГЕРБ и АБВ внесоха свои промени в ЗСВ. За законопроекта на ГЕРБ се коментираше, че той е инспириран именно от Цацаров.

"Нямаше опит да бъде бламиран. Който не е с нас, той е против нас... Какво лошо е да има законопроект на АБВ, на друга политическа партия и на МС. Защо трябва да минават само през МС? Най-вероятно законопроектите ще бъда обединени за общо разглеждане. Защо претентедираме, че само един може да бъде носител на правдата и истината", попита Цацаров.

"Главният прокурор не иска повече власт. Ако искаше щеше да бъде сторонник да спира сделките за 48 часа", каза още Цацаров. Вчера той обяви, че промените в НПК и ГПК, които дават право на прокуратурата да се меси в сделки е популизъм. Промените в ГПК бяха подкрепени на първо четене от всички партии освен Реформаторския блок. "Подобни промени отварят вратите за злоупотреби", категоричен е главният прокурор. Според него премиерът Бойко Борисов се е съгласил с неговите аргументи по въпроса. "Ако отворим тази врата ние удряме нормалните бизнес отношения. Това е опит да бъдат защитени държавните интереси, но не е направен по най-добрия начин", смята Цацаров. Той припомни, че ако сделките са реализирани в чужбина прокуратурата няма как да ги спре, дори да има това право според българското законодателство.

"Името на Делян Пеевски никога не е потъвало. Винаги стремежа е да бъде до мен, до премиера, до някой друг", коментира Цацаров. Според него това е така, защото има интереси на "определена група, която разполага с икономическа и медийна власт като Делян Пеевски". Той обаче не уточни кого точно има предвид.

За последните изявления на Цветан Василев Цацаров каза, че никой не може да обвинява банкера за защитата, която е избрал за себе си. Той не даде категоричен отговор дали прокуратурата ще се самосезира заради някои от твърденията на Василев в това интервю. "Какво проверяваме в делото КТБ? Има произнасяне на прокуратурата на три инстанции за заплахите на Пеевски към Василев. Полицията в Австрия и тя ли е под ръка с Пеевски", каза Цацаров. Но все пак допълни, че по казуса "КТБ" ще има още обвиняеми.

По отношения на казуса с тефтерчето на Филип Златанов и инициалите "ББ", "ЦЦ" и " ИФ"  и "ДП" в него главният прокурор коментира, че Златанов е мълчал и на трите съдебни инстанции.

"Има приключил съдебен процес, той се е възползвал от правото си да  мълчи. 10 или ДП, ДП или 10 - нещо да е неясно за механизма, който е действал? Но не може да се докаже само по инициали. Ясно е какво се е случвало, само че не може да се докаже. С инициали и с мълчание на обвиняемия какво доказвате", коментира Цацаров. Според него е невъзмжно прокуратурата да е манипулирала доказателства, каквито съмения имаше, относно тефтерчето.

"Нямам мечта като главен прокурор, нито желая да бъда запомнен като главен прокурор. Правя максимума в тези условия, при това законодателството, при тази разбита от реформи система да си свърша работата", обобщи Цацаров.