Електроразпределителното дружество ЧЕЗ сключва сделка със… себе си за 130 млн. лв. Това показва доклад от проведеното на 3 април общо събрание на акционерите на енергото, обявен на сайта на Българската фондова борса.

На него е взето решение за овластяване на директорите на доставчика на ток сключване на договор в размер на до горепосочената сума с дружеството „ЧЕЗ Информационни и комуникационни технологии“, което е в процес на създаване. Срокът на договора е с продължителност до 10 години или по-рано, ако парите свършат, а собственик на създаващата се фирма е самата компания „ЧЕЗ Разпределение България“.

Предметът на договора е „предоставяне срещу възнаграждение на услуги в областта на информационните и комуникационните технологии съгласно спецификация, които услуги са необходими за оперативната дейност на „ЧЕЗ Разпределение България“ по експлоатация и управление на електроснабдителната мрежа.

Голяма част от акционерите са гласували против решението, но в крайна сметка то е било прието с мнозинство.

За последния месец акциите на ЧЕЗ разпределение са понижили цената си с 5,80%, а пазарната капитализация на дружеството е 266 млн. лева.