"Ако ние излезем от властта, ще се провали всичко. Съдебната реформа няма да се случи...

Главният прокурор Сотир Цацаров се опитва да ни каже: А бе, без мен няма да стане."

Това коментира Атанас Атанасов от Реформаторския блок в Нова тв тази сутрин във връзка с нароилите се предложения за промени в законодателството от различни парламентарни групи. Той каза още, че е притеснен от опитите решения да "се пускат по бързата писта", и че те са инициирани от самата съдебна власт, имайки предвид експресните предложения за промени в Гражданския процесуален кодекс, които бяха внесени изненадващо от ГЕРБ (проектозаконът предвиждаше прокуратурата да влиза като страна и да може да атакува сделки между частни лица, б.р.).

Атанасов каза, че някой се опитва да имитира съдебна реформа. 

"Това (промените в ГПК, б.р.) трябваше да се приеме за 3 дни. Не бива да се позволява да се смесват властите. При това положение нека всеки да си знае мястото. Не бива да се правят опити да се заграбват части от властта... Опитите ги правят от прокуратурата и от съдебната власт", каза още Атанасов, пояснявайки, че има упреци към колегите си от ГЕРБ.

"Според мен се оказва натиск по някакви канали", намекна той и задочно предложи на герберите да не забравят кой е скалъпил аферата "Костинброд" и скандала с КТБ.

"Имам чувство, че се извиват ръце, а основната задача на тази операция е да се запази статуквото в съдебната власт." 

Самото искане на главния прокурор Сотир Цацаров да бъдат оттеглени промените в ГПК, които овластяват допълнително държавното обвинение, той нарече "доста театрално". Иначе идеята прокуратурата да встъпва в граждански процеси била на бившия главен прокурор Никола Филчев, който е "останал в своя социалистически плод-зеленчук". Атанасов сега се чуди дали пък самият Филчев не пише някои от идеите за промени.

Оказа се, че на снощната среща с Цацаров в парламента Атанас Атанасов още не е знаел, че от понеделник в прокуратурата работи спецзвено за борба с корупцията по високите етажи, в което влизат и представители на МВР и ДАНС. Затова не го питал нищо по повода, но пък бил притеснен, че ще го ръководи "един зам.-главен прокурор". На въпрос на водещите за интервюто на същия зам.-главен прокурор през уикенда (Борислав Сарафов говори в неделя пред Диана Найденова - б.р.), той каза, че няма да споменава имена, за да не го осъдят. 

"Въпросното лице няколко пъти участва в публични изяви с чисто политически отенък... Имам предвид какво се случва с тефтерите на Златанов, Костинброд и т.н. Това бяха политически ходове, което не дедопустимо от един магистрат", каза Атанасов.

Той сподели и свое притеснение от пакета предложения за промени в НПК, които овластяват само шефа на Върховния касационен съд да разрешава СРС-та за магистрати, а само и единствено главния прокурор да ги иска.  

"По закон заявителят е органът, който има право незабавно да получава резултатите от експлоатацията от СРС. Главният прокурор ще има ли време да прави нещо друго, защото по цял ден ще трябва да чете какво си говорят магистратите", попита риторично Атанасов.

По повод вчерашното изказване на Сотир Цацаров, че опитват да го "пришиват" къме Делян Пеевски, депутатът каза:

"Той трябва да отговори защо го свързват с Пеевски, аз откъде да знам."