Въпреки изявленията на премиера Бойко Борисов, че не главният прокурор, а финансовият министър трябва да защитава интересът на държавата в сделки депутати от ГЕРБ продължават да упорстват по темата. Главният прокурор Сотир Цацаров също заяви, че не иска подобни правомощия.

Между първо и второ четене на промените в ГПК обаче депутатите от ГЕРБ са внесли текстове, които запазват ролята на главния прокурор в гражданския процес, макар и минимизирана.

Ние прецизирахме в максимална степен предложенията. Ограничили сме видовете прокурори, които могат да участват в граждански процес. Уточнили сме, че това може да бъде само главен прокурор или упълномищен от него заместник от Върховна касационна прокураура. Махнахме задължението на съда да уведомява прокуратурата за наличие на дела, в които се засяга държавния интерес.

Това обясни шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ). Той все пак уточни, че има и други предложения и не е ясно какво ще реши правната комисия.

"Предложението на Реформаторския блок е главният прокурор да се замени с финансовия министър", каза Кирилов. Той обаче обясни, че  сега финансовият министър е представител на държавата, и сега може да образува граждански производства, и сега може да изисква от съда налагането на обезпечителни мерки".

На въпрос не противоречат ли действията на депутатите на изявленията на Борисов Кирилов отговори: "По времето, когато подготвяхме този законопроект това беше основната идея (главният прокурор да може да атакува сделки). Ние разсъждаваме от основата, от която тръгнахме, имаме законопроект, който е приет на първо четене". 

Kирилов призна, че промените в ГПК едва ли ще засегнат казуса КТБ. Тези промени бяха инциирани по повод това, че фирми, свързани с КТБ, бяха продадени за 1 евро. "Търсихме способи за защита на държавния интерес. Съобразяваме изявленията на всички институции", заяви Кирилов.

Шефът на правната комисия каза още, че промените в ГПК минават от спешен в нормален режим и ще бъдат гледани на второ четене след ваканцията за Великден. В края на миналата седмица идеята беше те да станат факт още през тази седмица.