Гърция няма да иска пари от Русия, става ясно часове преди срещата на премиера Ципрас с руския президент Путин. 

"Няма да молим за финансова помощ", заяви високопоставен гръцки чиновник. "Ще решаваме икономическите си и дългови проблеми в рамките на еврозоната", добави той, цитиран от световните агенции.

Според гръцкия правителствен бюрократ Ципрас и Путин щели да дискутират икономическото сътрудничество между двете страни, възможни инвестиции и търговията.

"Знаем разбира се какво значи колективна отговорност в ЕС, но пък и всяка страна има право на отделни двустранни връзки", коментира още чиновникът.

Последните дни се правеха много спекулации, че Атина ще вземе кредит от Москва, за да си изплати дълговете и едва ли не ще напусне еврозоната. Кремъл даде да се разбере, че може да намали цените на газа за южнта ни съседка, както и да вдигне ембаргото за селскостопанска продукция от Гърция. Както е известно в отговор на евросанкциите Русия забрани вноса на храни от страните членки на ЕС. Това е удар и за България, която изнася земеделска продукция за около 10-11 милиона евро годишно в Русия.

Шефът на европарламента Мартин Шулц предупреди премиера Ципрас да не прекрачва границите и да не се заиграва със санкциите срещу Русия. Изявленията му дойдоха след като се появиха коментари, че Атина може да предложи да наложи вето върху бъдещо разширяване на ограниченията срещу Русия, в замяна на което да получи големи кредити с ниски лихви.

В Брюксел се опасяват Гърция да не стане троянски кон на Кремъл в Евросъюза и с внимание ще следят всички стъпки на Ципрас в Москва. Освен с Путин той ще има среща и с премиера Дмитрий Медведев.