Председателят на АБВ в оставка и президент на България (2002-2012) Георги Първанов реагира изключително остро на отсъствието на България от срещата на външните министри на Унгария, Гърция, Сърбия, Македония и Турция, които обсъждат в Будапеща проекта за т.нар. „турски поток“. Руският вестник „Комерсант“ нарече тази група „нова коалиция от съюзници на „Газпром“.

Първанов коментира, че „в такава изолация България не е изпадала от години“ и припомни организирания от него енергиен форум, на който имало представители на 30 държави, но на който не успя да пристигне президентът на Русия Владимир Путин.

Сега всичко това се случва извън и за сметка на България. Това означава, че е необходимо заседание на Консултативния съвет за национална сигурност“, призова Първанов.

Лидерът на АБВ в оставка призова за „двустранни преговори в Москва, в Анкара, в Брюксел, навсякъде където е необходимо“.

Първанов призова още за разговори за позицията на България по санкциите на Запада срещу Русия. Той даде за пример гръцкия премиер Алексис Ципрас, който днес е в Москва и договаря финансова помощ срещу промяна на позицията за санкциите.

В началото на заседанието на Народното събрание Янаки Стоилов от БСП също повдигна въпроса за отсъствието на България от срещата в Унгария и призова премиерът Бойко Борисов да обясни пред депутатите защо България отсъства.

След подписването на променените договори с двете централи Марица Изток 1 и 3, Бойко Борисов обясни, че това са си суверенни държави и могат да се събират когато поискат.