Три от най-новите топтелефони на 2015 г. излизат на българския пазар в следващите дни. Това са HTC One M9 и Samsung Galaxy S6 и S6 Еdge. M9 ще е наличен от 9 април, като България попада за първи път сред първата вълна на държавите, където се лансира телефонът, съобщи Николай Нанков, регионален директор на компанията за България и Македония.

M9 е трето поколение на успешната серия One, като корпусът му по традиция е изработен от цяло парче метал.
Задната камера е 20-мегапикселова, а селфи поколението ще може да прави по-добри снимки при по-слабо осветление, защото предната камера на M9 използва сензора от основната камера на M8 с 4 "тлъсти" мегапиксела.

HTC One M9 - доказан дизайн и върхови компоненти.

Това си остава и най-добрият смартфон за гледане на филми и видеоигри - двойката стереоколони вече са Dolby Surround Sound сертифицирани. В сравнение с предходния модел оперативната памет е увеличена с 50% до 3GB, а чипът е 8-ядрен Snapdragon 810, плюс Adreno 430 графичен процесор. Като цяло външните размери са почти идентични с М8, запазен е и 5-инчовият исплей с full HD резолюция, но бутонът за включване и изключване е разположен отстрани, вместо отгоре, което прави използването му с една ръка по-лесно. Цената на апарата започва от 1550 лева.

Galaxy S6
Caption

Само няколко дни по-късно - от 14 април, излизат и "близнаците" Galaxy S6 и S6 Edge - апаратите, за които се говори и пише най-много в момента. Основната причина за това е, че за първи път Samsung вади на пазара суперфон, който е с доказано премиум вид, макар че не може да се пропусне факта, че са направили някои заемки от различни поколения iPhone.
Апаратът е с много здрав алуминиев корпус и панели от устойчиво на надраскване стъкло от двете страни. За разлика от Apple, тук дизайнерите са се постарали повече, за да предпазят стъклото, като краищата на алуминиевите кантове са леко издадени над повърхността на стъклото, което предпазва в известна степен при падане върху твърда повърхност.
Апаратите са с 5,1-инчов дисплей с Quad HD резолюция (1440х2560 пиксела) и озползват 8-ядрен процесор на Samsung, направен по 14-нанометрова технология. Оперативната памет е 3GB.
Процесорът дава възможност за почти моменталното правене на снимки със задната 16-мегапикселова камера.
При апаратите на Samsung е обърнато повече внимание на сигурността, като в основния им бутон е разположен сензор за пръстови отпечатъци, подобно на iPhone. На гърба си имат и датчик за мерене на пулса, който вече е второ поколение след използвания за първи път в S5. Но за разлика от предшественика си, нямат защитата от вода и прах.
Цената без договор на S6 с 32GB памет е 1369 лв., а S6 Еdge излиза с 300 лева отгоре.