Разривът е категоричен и непоправим. Окончателно – крайнодесният френски Национален фронт (НФ) скъсва с основателя си Жан-Мари льо Пен (86 г.) и то съвсем не заради възрастта му.

Това написа днес в Туитър заместник-председателят на НФ Флориан Филипо. Тази позиция поддържа и партийната лидерка Марин льо Пен, дъщеря на основателя на фронта и негов почетен председател. Тя оповести, че няма да допусне баща й да бъде включен в листите за предстоящите през декември т. г. местни избори.

Конфликтът между основателя на Национален фронт и сегашното партийно ръководство през последните дни се обостри крайно. В четвъртък миналата седмица Льо Пен баща за пореден път защити газовите камери в концентрационните лагери по време на нацистка Германия. Те били детайл от историята. Не стига това, а и даде интервю за крайнодясното сп. “Риварол”. В него Жан-Мари льо Пен защити маршал Филип Петен. По време на Втората световна война французинът оглави френския кабинет по време на режима Виши (1940 -1944 г.), съюзил се с Хитлер. Името "Вишистка Франция" идва от името на курорта Виши, откъдето управляваше правителството на Петен.

"Неговият статут на почетен председател не допуска да превръща Националния фронт в заложник на подобни недостойни провокации", заяви Марин льо Пен по адрес на баща си.

"Изглежда Жан-Мари льо Пен е влязъл в спиралата между опустошителната тактика на изпепелената земя и политическото самоубийство. Информирах Жан-Мари льо Пен, че на срещата на Изпълнителното бюро на партията на 17 април ще се противопоставя той да остане водач на листата в Прованс-Алп-Кот д'Азюр на местните избори през декември", отсече дъщерята.

Тя и цялото партийно ръководство били решени да бранят партийните интереси. Партийната лидерка имала дълбоки различия с вижданията на баща си, по същество и форма. Тя обаче подчерта, че неговите изхвърляния вредяли единствено на него, не и на партията.

Непрестанните изцепки на Жан-Мари льо Пен отдавна са в ущърб  за дъщеря му и сегашна лидерка на фронта. Тя обяви, че иска да промени "демоничния образ" на НФ и да го превърне в народна партия, подкрепяна от широки слоеве.

Напоследък за нея теми като антисемитизъм и ксенофобия са табу. Това категорично не одобряват баща й и неговите привърженици. Марин льо Пен изключи много членове на НФ, които направиха расистки изказвания.

Тя е твърдо решена да спечели президентските избори във Франция през 2017 г. Смята се, че сега шансовете й са по-големи в сравнение с 2012 г. Тогава Марин льо Пен се кандидатира за държавен глава, но получи едва 17,9 на сто от бюлетините. Тогава това се смяташе дори за успех.

При евровота през май м. г. нейният Национален фронт беше подкрепен от 25 на сто - най-много в сравнение със социалистите и консервативната десница. Така на тези избори НФ излезе първа политическа сила.

Междувременно френската прокуратура заведе следствие срещу баща й Жан-Мари льо Пен заради последното му и поредно оневиняване на газовите камери на нацистите, които били детайл от пейзажа на Втората световна война. Вътрешният министър Бернар Казньов осъди изявленията му, наричайки ги "недостойни и непоносими".

Жан-Мари льо Пен не за пръв път говори за газовите камери. Това той направи още през септември 1987 г. и беше осъден.
Сега той се опита да свали напрежението:

"Държа на това, което приемам за истина. Но моите изявления се отнасят до една система, не и до жертвите. Войната е нещо ужасно".

Дали сега ще иде в затвора, ще се произнесе френското правосъдие. Дъщеря му Марин льо Пен изпревари Темида и вече произнесе присъдата си.