Холандците са най-високата нация в света. Истински гиганти - средната височина на жените там е 1,71 м, а на мъжете - 1,84 м, показва сравнително изследване. Как обаче холандците стигнаха до това постижение е почти мистерия. Все пак само преди два века те са били една от най-ниските нации, отбелязва "Гардиън". 

Най-популярното обяснение е начинът на хранене - калорична диета, богата на месо и млечни продукти. Но това едва ли е всичко, съмняват се експерти.

Доста други европейски държави се радват на подобно благоденствие и ръст на жизнения стандарт, но това не се е отразило на ръста на жителите им. За последните 150 години мъжете в Холандия са пораснали със 150 сантиметра, съгласно военните доклади. За сравнение ръстът на средния американец се е увеличил само с 6 сантиметра за същия период. Изследователи, водени от Герт Стълп, специалист по обществено здраве в Лондоското училище по хигиена и тропическа медицина, търси отговорите в различни статистически данни за холандците.

Базата с данни съдържа подробни сведения за живота и здравето на над 94 500 души, които са живели в Холандия между 1935 и 1967 г. В разглеждания период хората с най-много деца са били и най-високи - мъжете са били с ръст над средния, а жените със средна височина, открива екипът.

Така най-плодовитите мъже са със 7 сантиметра над средната височина. Статистически, те са имали средно 0,24 деца повече от най-малко плодовите мъже, които били 14 сантиметра по-ниски от средната височина.

По-високите холандки също, оказва се, раждат повече. Често те отлагат раждането на деца след като завършат образованието си, но след това раждат по много деца, ако имат стабилна връзка.

Изследването не включва генетични тестове, но заключава въз основа на наблюдението, че естественият подбор е играл важна роля.

"Естественият подбор в съчетание с добрите условия на живот може би обяснява защо холандците са толкова високи", се твърди в изследването, което беше публикувано днес в Royal Society Journal.

"Височината е фактор, който се онаследява в голяма степен - високите родители по-често имат високи деца, отколкото по-ниските", обясняват учените. 

В САЩ от друга странапо-ниските жени и мъжете със среден ръст имат повече деца. Така че вероятно става въпрос и за културни различия, заключава Стънт.