Работниците, които вчера бяха затрупани при срутването на хотел "Вероника" в курорта Слънчев ден са нямали трудови договори и не са минали инструктаж за безопасна работа. Това обявиха от варненската Инспекция по труда пред бТВ.

Според службата е трудно да се установи броят на хората, които са работели на обекта, а също и фирмата, която е извършвала разрушаването на хотела. Имало подписан договор със строителната компания "Планекс", но той бил само за реконструкция. В контракта нямало и ред за дейности по разрушаване на сградата. Изясняването на фактите се усложнявало от това, че за разрушаването на хотела са се наредили няколко фирми, които се явявали подизпълнители и не се знаело кой точно е отговорен за инцидента.

Цялата нощ по време на издирването на хора под отломките са присъствали близки на общо пет души. Още вчера стана ясно, че поне един работник е загинал и че трима се издирват. От репортажа на бТВ обаче се оказа, че вероятно има и четвърти работник.

През нощтта признаци на живот са търсени със спасителни кучета и термокамери. Днес се очаква да започне разчистване с тежки машини.

"Синът ми работи тук от 15-20 дни. Общ работник е и надницата от 30 лева на ден му трябва, за да изхранва трите си деца. Когато останат след работно време им дават допълнително по 5 лева на час. Надявам се да е жив", обясни бащата на един от издирваните работници на име Манол.

От думите му се разбра, че и зет му е останал под срутения хотел.

"Вероника" е собственост на бизнесмена Георги Гергов.