Хакери от терористичната групировка “Ислямска държава” удариха късно снощи френския тв канал TV5Monde. Според ръководството това е невиждана досега кибератака с непредвидими последици.

“Не сме в състояние да излъчваме по нито един от каналите си”, заяви в 1 часа след полунощ покрусен шефът на медийната група Ив Бижо. Според него в 30-годишната история на TV5Monde такъв случай не е имало.

Малко по-късно беше възстановен контролът върху акаунтите на телевизията в туитър и фейсбук, но уебстраницата продължава да е блокирана.

Тази заран някои от каналите, сред които TV5 Europe,  започнаха да излъчват програмите си. При други обаче екраните останаха тъмни.

“Работим усилено да възстановим нормалното излъчване. Възвръщането към обичайния ритъм обаче ще продължи с дни. Системите са със значинелни поражения”, съобщи Бижо в Ютюб.

Хакерите първо са публикували през акаунтите на TV5Monde в социалните мрежи свои послания и документи. Престъпниците твърдят, че са ползвали документи за самоличност и биографии на френски военни, участвали в операции срещу “Ислямска държава”.

Както е известно, Франция е част от водената от САЩ коалиция в битката срещу ислямистите от тази престъпна групировка. Съюзниците удрят по въздуха базите й в Сирия и Ирак. В сегашните си послания хакерите наричат решението на президента Франсоа Оланд  Париж да застане на страната на САЩ “непростима грешка”. Киберхалифатът, както се представят хакерите, в момента издирвал “членове на семействата на френските военни, които се продали на американците”. Отправя се и закана: “Френски войници, дръжте се далеч от “Ислямска държава”! Вие все още имате шанс да спасите живота на семействата си.”
По-нататък в зловещото послание се посочва: “В името на аллах, добродетелния и всемилостивия, киберхалифатът ще продължи киберджихада срещу враговете на “Ислямска държава”.

TV5Monde е обществена телевизия, която излъчва програмите си в 200 държави в цял свят по кабел и чрез сателит. След MTV това е най-големият международен тв канал.

В деня на хакерската атака TV5Monde стартира нов тематичен канал. Според концепцията по него ще се представя начинът на живот на французите. Програмата ще се излъчва също в държави от Близкия изток и Северна Африка. На церемонията по откриването на канала вчера участва и френският външен министър Лоран Фабиюс. Часове по-късно последва хакерската на ислямистите.