Европейската комисия не се смущава от газовата среща на външните министри на Турция, Гърция, Бившата югорепублика Македония, Сърбия и Унгария, която някои от нас изтълкуваха като проруски заговор проектът за газопровод "Турски поток" да заобиколи България.

Форматът на срещата включваше две членки на ЕС, които имат проблеми както с неговите институции, така и с някои от държавите-членки - Гърция и Унгария. Останалите са в категорията на т. нар. трети страни.

Комисията обаче не вижда срещата като враждебен на създадената под нейна егида в София през февруари тази година Група на високо равнище. Тя е съставена изключително от членки на ЕС, които бяха по трасето на проекта "Южен поток" - Австрия, България, Гърция, Италия, Словения, Хърватия, Унгария, както и Румъния.

"Комисията ще работи с всекиго, за да гарантира, че в Европа ще имаме смислена енергийна политика и ще разговаряме с всеки, който е пряко засегнат от това - трети страни, държави-членки, институции, нищо няма да спестим", каза говорителят на Комисията Маргаритис Скинас.

"Ние бяхме информирани и бяхме също поканени на тази среща", каза говорителката по енергетиката в Комисията Анна Каиса Итконен за срещата в Будапеща.

Следващата среща на Групата на високо равнище е насрочена през юни в Загреб.