Принц Лоран, по-малък брат на белгийския крал Филип, се оплака, че семейството му го потискало и не го оставяло да намери мястото си в живота.

В интервю Лоран сравни дворцовите порядки с тези в източногерманската тайна полиция ЩАЗИ.

"Семейстовото ми никога не ме е подкрепяло", каза той. "Това започна с чичо ми Бодуен (царувал от 1951 до 1993 година - б.а.), по-късно с баща ми Албер II. С тях беше като с ЩАЗИ".

"Днес имам впечатлението, че това продължава с брат ми, крал Филип. Грешката им: приели са едно обкръжение, което иска да ми пречи да работя", добавя Лоран. 

От ранната си младост Лоран (51 г.) е смятан за "ужасното дете" в кралския дом главно заради непремерени постъпки и език, отбелязва всекидневникът "Соар". По правилата за наследяване той е 11-и поред сред наследниците на трона.

Принцът, който е женен и има три деца, се опитва да развива дейност в защитата на природата и животните. Правителството обаче два пъти го сгълча, защото без негово съгласие Лоран тръгна да развива екологични проекти с един от синовете на бившия либийски диктатор Муамар Кадафи и в Демократична република Конго, с която Белгия, бивша колониална метрополия, има сложни отношения.

Белгия беше част от международната коалиция, която бомбардира Либия през 2011 година и помогна на противниците на Кадафи да го свалят. Той умря в ръцете на разярена тълпа.

Поради тези инициативи Лоран беше отстранен от всички официални изяви на кралското семейство през 2011 година и държавната му дотация беше намалена. Принцът не криеше недоволството си от антуража на баща си Албер II.

След 20 години на трона последният абдикира в полза на първородния си син Филип на националния празник 21 юли 2013 година. Роденият през 1934 година Албер мотивира предаването на трона с напреднала възраст и умора. Той стана крал след внезапната смърт на брат си Бодуен през август 1993 година. 

"Принц Лоран засегна малко своя баща, крал Албер II, своя чичо, крал Бодуен, и своя брат, крал Филип, в едно интервю дадено в четвъртък на на (вестниците) "Дерниер йор" и "Либр Белжик", се казва в изявление на двореца. "Въпреки това крал Филип желае да продължи сътрудничеството си с него. Неговите мисии не се променят. Изявленията на принца са изненадващи".