Президентът на Чехия Милош Земан ще посети Москва за тържествата по случай 70-годишнината от победата над фашизма, но няма да присъства на парада на Червения площад на 9 май, съобщи прессекретарят на президентството Иржи Овчацек. Земан ще отдаде почит към загиналите съветски бойци през Втората световна война и ще положи венец на паметника на Незнайния войн. Визитата му се води работна и той ще има срещи с други ръководители на делегации за честванията.

"Решението на Земан няма никаква връзка с критиките от последните дни", подчерта прессекретарят.

Миналата неделя американският посланик в Прага отправи забележка към президента, че в светлината на събитията в Украйна не е приемливо неговото присъствие на парада. Милош Земан реагира гневно на другия ден като обяви, че никой посланик не може да си позволява да определя неговите срещи и че от този миг вратите на президентството са затворени за пратеника на Вашингтон.

Тогава се намеси и чешкият премиер, който обяви, че президентът трябва да използва по дипломатичен език. Критики към държавния глава имаше и от няколко министри.

До късно през нощта срещу четвъртък правителството заседаваше по казуса, включително и дали да отпусне командировъчни в размер на 25 000 евро за визитата на Земан. Очевидно вече е намерено компромистното решение за всички страни.