Жан-Мари льо Пен, основателят на френския "Национален фронт", обяви, че оттегля кандидатурата си от регионалните избори скандал с дъщеря си Марин, която сега е лидер на крайнодясната партия, съобщи АФП.

86-годишният почетен председател вбеси щерка си, след като повтори своя позиция от преди близо 20 години, че нацистките газови камери са просто „подробност" от историята на Втората световна война и защити действията на маршал Филип Петен, който сътрудничи на нацистите по време на войната.

Марин льо Пен от своя страна обвини баща си в извършване на „политическо самоубийство" и категорично заяви, че няма да подкрепи кандидатурата му на регионалните избори в края на годината.

Основателят на партията каза пред списание „Фигаро", че няма да се кандидатира в югоизточната част на Франция, макар че бил „най-добрият кандидат на „Националния фронт".

Запитан от „Фигаро" кой трябва да заеме неговото място, той посочва 25-годишната си внучка Марион Марешал льо Пен, която е потенциален лидер на партията.

„Ако тя приеме, мисля, че ще оглавява много добра листа. Тя определено е най-добрата", каза бившият лидер на партията пред изданието.