Председателят на АБВ в оставка и президент на България (2002-2012) Георги Първанов заминава за Русия за участие в Московската конференция за международна сигурност, която се организира от Министерството на отбраната на руската федерация. Конференцията ще се проведе между 15 и 17 април, а Първанов щял да се срещне и с "отговорни представители на руската администрация", съобщава пресцентърът на АБВ.

Руските организатори са поканили представители на близо 80 държави. Това е четвъртото поредно издание на конференцията, пред която ще говорят министърът на отбраната Сергей Шойгу и министърът на външните работи Сергей Лавров. Събитието ще се проведе в хотел "Украйна" - една от знаковите сгради на Москва, но без представители на Украйна. Властите в Русия обясниха, че това е умишлено. 

Новината за предстоящото пътуване на Георги Първанов за Русия идва седмица след неговите остри позиции за политиката на България спрямо Москва. 

Бившият лидер на БСП и бивш президент поиска свикването на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев заради отсъствието на България от срещата на външните министри на страните по трасето на т.нар. "турски поток" в Будапеща. Този формат бе определен от вестник "Комерсант" като "европейските приятели на "Газпром".

Първанов поиска спешно заседание при президента и заради наложените от Европейския съюз санкции срещу Русия. Той призова България да промени позицията си. Това означава и край на санкциите, защото решенията в ЕС се взимат с консенсус. Лидерът на АБВ в оставка се изказа остро и срещу съвместните учения на НАТО, които предстоят на българска територия.