Какво виждате - дюни или земеделска земя? Този въпрос си задават читатели и зрители, които научиха още вчера от Клуб Z, че на къмпинг „Юг“ е започнало изливането на бетон за нов ваканционен комплекс.

Община Царево твърди, че има разрешително за този строеж и процедурите са спазени. Природозащитници твърдят, че по закон дюните за изключителна държавна собственост и върху тях е абсолютно забранено всякакво строителство.

Оказа се, че и едните, и другите имат основания.

Актуализираните карти на дюните по българското черноморие, които бяха изготвени миналата година, не включват мястото, където са излети двете бетонни плочи. Проверка на Клуб Z в Агенцията по геодезия, картография и кадастър установи, че строителството е върху частния терен на „Иф Фаворит“, който граничи с дюните, но не е дюни. Така е на хартия, а институциите работят с хартии.

"Самият плаж е зараждаща се дюна. После има скат между 5-6 метра, а след ската е частен имот. Точно там са плочите“, коментира за Клуб Z инж. Йордан Добрев, началник отдел "Създаване и поддържане на кадастрална и специализирани карти".

Тази сутрин Агенцията е изпратила свои служители на място, за да извършат допълнителни замервания, които установили същото: пясъкът, който всички виждат, не е отразен като дюни в кадастъра.

Актуализираните 27 специализирани карти на морски плажове и дюни в Бургаска област бяха приети от Агенцията през септември миналата година. Поводът за това бяха именно установени разминавания между очевидни дюни и липсата им в картите.