Освен че ще реиндустриализират България управляващите обявиха, че ще обърнат внимание и на високите технологии. И най-важното - ще дава работа на хората. Това са основните послания от семинара на левицата на Боровец. 

Държавните усилия за подпомагане на бизнеса ще бъдат насочени към високотехнологичните сектори, заяви премиерът Пламен Орешарски след срещата в ски курорта. Подкрепата щяла да бъде насочена към "административно улеснение и осигуряване на кадри".  

„Но не бихме се отказали да подкрепяме и по-традиционни сектори, отчитайки високите нива на безработица и състоянието на квалификацията на преобладаващата част от кадрите”, допълни още премиерът.

Кабинетът на Пламен Орешарски готви програма за развитието на индустрията с план за действие до 2020 г. Как точно ще бъде съживена промишлеността ще бъде обявено до 20 април. Дотогава ще има диалог с работодатели, синдикати и неправителствени организации, съобщи лидерът на БСП Сергей Станишев.

Като основно послание от срещата в Боровец левицата предложи темата за разкриване на нови работни места. През април се очаква да бъдат разкрити около 13 000 работни места по различни програми за заетост, обяви Сергей Станишев.

„Една от тях е схемата „Младежка гаранция", която работи още от януари. За първите два месеца по нея са започнали работа 7000 младежи. Това е важно за БСП,” коментира червеният лидер. Той допълни, че по програмата се очаква възможност да започнат работа да получат общо около 120 000 млади хора.

Корнелия Нинова обясни, че по програма "Сигурност" ще бъдат осигурени още 5000 работни места за борба с битовата престъпност.

Други 2000 души ще бъдат назначени по регионални програми към областните администрации. По мерки за  подпомагане на бизнеса за разкриване на работни места се очаква да бъдат назначени други 2430 души, по мерки за подкрепа за заетост по ОП "Човешки ресурси" - 3800 души.