7 милиона и 650 хиляди рубли (142 776 евро по днешния курс) е изработил президентът Путин за 2014 година, съобщава ТАСС. Миналата година господарят на Кремъл е декларирал 3 милиона и 672 хиляди рубли. С други думи Путин е забогатял двойно за една година. Голямата разлика идва от постановлението от април миналата година, с което президентът увеличи своята и на премиера заплати с 2,63 пъти, защото дотогава техните възнаграждения изоставаха от тези на подчинените им. От началото на годината Путин си намали заплащането с 10 на сто, но това ще бъде отчетено в декларациите догодина.

Данните са от сайта на Кремъл, на който са публикувани доходите, разходите и имуществата на хората във властта. Средно руският лидер е получавал на месец 638 хиляди рубли.

Владимир Владимирович е декларирил 1 500 кв. метра поземлен участък, квартира от 77 кв. метра и гараж от 18 кв. метра като собствени. Освен това на негово разположение са квартира от 153,7 кв. метра и гаражно място от 18 кв. метра. Същите обекти Путин е обявил и през 2013 година. Всички те са на руска земя.

Няма изменение и по отношение на личния автопарк на президента - две волги, "Нива" и ремарке "Скиф". 

Вече втора година в декларацията на държавния глава не е вписано имещуството на съпругата му Людмила, с която са разведени.

За сравнение заплатата на колегата му Обама е 400 000 долара на година, от която той връща по свое желание 5 процента в държавния бюджет. 

Най-ниски доходи от първата десетка на световните лидери получава китайският президент Си Цзинпин - 22 000 долара годишно.