И плажът "Делфин" влиза в амбициите на регионалното министерство да обособи "екоплажове". Това стана ясно днес от думите на регионалния министър Лиляна Павлова след заседанието на кабинета.

Във вторник Павлова анонсира, че първият по рода си такъв плаж ще бъде "Корал". Под "екоплаж“ тя разбира всички преместваеми обекти да са от екологични материали, а зоната за свободно плажуване, в която летовниците могат да разполагат собствени чадъри, хавлии, шезлонги и прочие, да е в пъти по-голяма от платената зона.

Павлова коментира и противоречието, което се получи между намерението й тепърва да се търси стопанин на „Корал“ при завишени екоизисквания и факта, че на сайта на регионалното министерство още на 8-ми април е обявена процедура за търсене на концесионер. Във въпросната процедура завишени изисквания няма, а срокът на договора е петгодишен.

По думите на регионалната министърка това, което е на сайта, не е договор за концесия, а договор за даване на плажа под наем за този летен сезон. Екоконцесионерът щял да бъде избран в края на годината и да влезе във владение от 1-ви януари 2016 г. Срокът на договора пък не бил петгодишен, а "до петгодишен".

Павлова коментира и противоречивите практики на административния съд в Бургас. Както стана ясно, съдия Станимир Христов е отменил заповедта на Строителния контрол за спиране на строежите на къмпинг "Юг". РДНСК в Бургас забрани строежа на вилното селище с мотива, че няма ОВОС, както и техническа инфраструктура за присъединяване към ВИК и електрическата мрежа. Съдия Христов обаче смята, че не е работа на Строителния контрол да дава становище по ОВОС. В същото време други решения на административния съд по отношение на "Корал" потвърдиха заповедите на РДНСК за спирането на строежи със същия мотив.

"Както за "Корал", така и за „Юг“, позицията на МРРБ още от 2012 г. е, че това са незаконно издадени разрешителни за строеж,“ коментира Павлова.

Тъй като обаче не е работа на строителния министър да се меси в делата на съдебната система, министърката предлага изменение в Закона за устройството на територията, с които жаленето, което сега е само на една инстанция, вече да може да става на две.