Престрелките между участниците в управлението продлжиха и днес, този път по линията Даниел Митов-Георги Първанов. Външният министър и лидерът на АБВ Георги Първанов влязоха в задочен спор за политиката на правителството по отношение на Москва. Спорът бе провокиран от форума, в който президентът (2002-2012) обяви, че ще се включи. Той се провежда на 16 и 17 април в руската столица. Темата: международна сигурност.

Новината за предстоящото пътуване на Георги Първанов за Русия дойде седмица след неговите остри позиции за политиката на България спрямо Москва. 

Бившият лидер на БСП и бивш президент поиска свикването на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев заради отсъствието на България от срещата на външните министри на страните по трасето на т.нар. "турски поток" в Будапеща. Този формат бе определен от вестник "Комерсант" като "европейските приятели на "Газпром".

Първанов поиска и спешно заседание при президента и заради наложените от Европейския съюз санкции срещу Русия. Той призова България да промени позицията си. Това означава и край на санкциите, защото решенията в ЕС се взимат с консенсус. Лидерът на АБВ в оставка се изказа остро и срещу съвместните учения на НАТО, които предстоят на българска територия. 

Днес  Митов отговори задочно на Първанов:

"Аз съм го призовал отдавна да дойде и да разговаряме по темите, които не са му ясни, защото очевидно, че има проблем с разбирането какво се случва по света. Твърденията, че България е в международна изолация, са смехотворни".

На въпрос не си ли изпуска нервите с подобно изказване, външният министър допълни:

"По-скоро смятам, че той (Първанов) си изпусна нервите по отношение на мен. Могъл съм да бъда много по-остър, но не съм бил. Бил съм много по-възпитан, можех да бъда много по-остър".

И за да удостовери, че страната ни не била в международна изолация, Митов изброи последните височайши посещения у нас, съпроводени и с българската изложба в един от най-престижните музеи в света - френския Лувър.

Външният министър успокои страстите и около честванията на 9 май в Москва като потвърди вече известното - че българска делегация няма да участва в мероприятието. По думите му имало общо решение на Евросъюза за бойкот. Което не е точно така, тъй като Кипър възнамерява да изпрати официален представител. Българският посланик в Москва Бойко Коцев също няма да присъства на честването. Само военният ни аташе в мисията във федерацията ще отрази парада на Червения площад за 70-годишнината от края на Втората световна война.