Рускоезичната версия на Siri, дигиталният асистент на Apple, показва подчертано негативно отношение към всякакво споменаване на думите "гей" и "лесбийка", оплакват се потребители, разказва mashable.com

Персоналният асистент Siri се появи преди три години с поредния iPhone - 4S, после се появи версия и за iPad. Умният софтуер отговаря на всякакви въпроси - за времето, най-близкият италиански ресторант, задачите в календара ви за утре. Освен това може да настройва алармите, да търси в интернет, да включва навигацията - всичко само с гласа ви. 

Siri се появи първоначално само на шепа езици освен английски, но сега е достъпна на 16 - от които последните са датски, холандски, португалски, шведски, тайландски, турски и руски.

Руският блогър Алекс Кокчаров публикува подробно видео, в което демонстрира хомофобското отношение на руската Siri. В него, първият въпрос, който задава, е "Кажи ми за гей клубове близо до мен".

"Щях да се изчервя, ако можех", отговаря Siri.

Това обаче е най-деликатният отговор. На въпроса "Къде мога да регистрирам гей брак в Англия?" Siri става още по-недружелюбна:

"Ще се направя, че не чух това."

На въпроса "Кажи ми за гей браковете" има няколко отговора:

"Алекс, колко грубо от твоя страна!"

"Няма нужда да говориш така"

"Говориш тези мръсотии и ядеш хляб с тези ръце?"

Според други потребители, "гомосексуалист", вече рядко употребявана сред младите руснаци, и "лесбиянка" също предизвикват негативни коментари от Siri.

Пред лондонският клон на Mashable Кокчаров разказва за първоначалната си реакция от хомофобските настроения на популярното приложение:

"Беше пълна изненада. Видях се с приятели, които си бяха инсталирали новата руска Siri. Тогава започнахме да задаваме подобни въпроси. Отговорите бяха напълно недопустими."

Според него, Apple вероятно е трябвало да се съобразят със закона за "гей пропагандата" в Русия, който забранява всякакво показване на "нетрадиционни" връзки и отношения пред лица под 18 години, както и открита демонстрация на интимни отношения между двойки от един и същ пол на улицата или в медиите, както и протести в защита на правата на хомосексуалните.

"Ако трябваше да се защитят заради евентуални проблеми със закона, можеха да направят така, че Siri да дава неутрално отговори - в крайна сметка Apple трябва да спазва руските закони в Русия. Siri можеше просто да каже "Съжалявам, не знам". Но това е толкова грубо!" смята Кокчаров.

Той самият не трябва да се съобразява с този закон, тъй като живее в Лондон.

Подобни въпроси пред конкурентните услуги, като тази на Google, определено не предизвикват същата реакция, твърдят от руският офис на Би Би Си.

Роман Федосиев, старши редактор в руския сайт Slon.ru, чиято редакция е в Лондон, смята, че Siri отговаря на думите "гей" и "лесбийка" като на ругатни.

"Ако използвате наистина груб език със Siri, ще получите подобни отговори. Много е странно. Мисля, че е някаква грешка на локализацията", заявява Федосиев пред Mashable.

Според някое потребители е възможно именно човекът, отговорен за локализирането на Siri в Русия, да е хомофоб и да стои зад това.

Информационният сайт Pink News се е свързал с Apple още във вторник. Сегашният изпълнителен директор на компанията Тим Кук е един от шепа открити хомосексуални лидери в индустрията.

"Горд съм да бъда гей" призна наследникът на Стийв Джобс миналата година.

От американската компания са отговорили, че става въпрос за "бъг", и че работят по остраняването му. Вчера ъпдейт на Siri изглежда е отстранил проблема, и тя се държи доста по-учтиво от преди, ако я попитате за гей-баровете в околността.

"Само 36 часа след като попаднахме на този проблем, Siri вече е много по-услужива," впечатлен е Кокчаров. "Това е много добре за гей-общността в Русия".