"Руски войски в Украйна няма", категоричен бе руският президент Владимир Путин.

Така той отговори на въпрос днес по време на телевизионната "Пряка линия с Владимир Путин".

Западът обвинява Москва, че нейни военнослужещи се намират в Украйна, където помагат на сепаратистите в Донецка и Луганска област. Кремъл обаче отрича.

"Война няма да има. Това е невъзможно. Изхождам от това".

Такъв бе отговорът на президента на въпрос на бежанка от Украйна, настанена в хотел в  руското гранично градче Гуково в Ростовска област, която се интересуваше ще има ли военни действия.

Путин опроверга твърденията, че украинският президент Петро Порошенко му е предлагал Донбас по време на преговорите в Минск.

"Обсъждахме само възстановяването на региона. Днес наблюдаваме пълна блокада на Донбас - изключена е банковата система, не се изплащат пенсиите. Можем да кажем, че Украйна със собствените си ръце реже Донбас от себе си", заяви Путин.

"Управниците си отиват, народите остават. Аз винаги съм смятал украинците и руснаците за един народ и не правя разлика между тях", допълни руският президент.

Изходът в Украйна може да бъде само един - изпълнение на Минските споразумения, конституционна реформа, решение на икономическите и социалните проблеми.

"Нямаме намерение да се месим и да натрапваме този или онзи начин на поведение. Но имаме право на свое мнение и да искаме спазване на договореностите", каза още Путин.

Русия желае да има свободно развитие на всички страни и не натрапва на никого своя модел. Нямало никакво значение къде живее един руснак, ако границите са отворени и хората живеят достойно. Путин призова украинските власти да проявят политическа воля и гъвкавост, за да могат жителите на Донбас да определят бъдещето си.

"Така градим отношенията ни в Евразийския съюз. Нямаме никакво намерение да възраждаме империя, за което често ни обвиняват. Но можем и трябва да осигурим добър живот на руснаците зад граница", добави президентът.