БРЮКСЕЛ – Западните съюзници отказаха да признаят референдума за присъединяване на Крим към Русия и се готвят днес да отговорят със санкции срещу нея.

Очаква се външните министри на Европейския съюз да приемат втора фаза на санкциите, одобрени на срещата на върха на ЕС от 6 март, която включва замразяване на авоари и забрани за пътуване на руснаци, отговорни за нарушаването на суверенитета и териториалната цялост  на Украйна.

Над 90 на сто от участвалите в кримския референдум в неделя се обявиха за присъединяване на украинската автономна територия  към Русия. Другата опция в допитването беше – да се даде на Крим широка автономия с правото сам да избере впоследствие къде да принадлежи. Гласуването се проведе в присъствието на над 20 000 руски войски и десетки хиляди членове на въоръжени „групи за самозащита“ от етнически руснаци.

„Както заявиха всички 28 държавни и правителствени ръководители от ЕС на 6 март 2014 година, ЕС смята провеждането на референдума за бъдещия статут на на територията на Украйна за противоречащ на украинската конституция и международното право“, казаха в съвместно изявления Жозе Барозу, председател на Европейската комисия и Херман Ван Ромпьой, председател на Европейския съвет. „Референдумът е незаконен и нелегитимен и резултатът няма да бъде признат“.

Те осъдиха „непровокираното нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Украйна“ и настояха руските войски да напуснат нейната територия.

С подобно изявление излезе и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.

Че няма да признаят референдума по телефона на Путин казаха американският президент Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел. Те го предупредиха, че ако Русия приеме Крим в своята територия, ще изпадне в международна изолация.

„Този референдум противоречи на ураинската конституция и международната общност няма да признае резултатите от гласуване проведено под заплахи от насилие и сплашване с руска военна намеса, която нарушава международното право“, се казва в изявление на Белия дом. „Никакви решения за бъдещето на Украйна не бива да се вземат без украинското правителство“.

Британският външен министър Уйлям Хейг призова колегите си от ЕС „за приемат мерки, които пращат силен сигнал до Русия, че това предизвиканелство към суверенитета и териториалната цялост на Украйна ще донесе икономически и политически последствия“. „Оттук нататък всеки опит на Руската федерация да използва референдума като извинение да анексира Крим, или да предприеме по-нататъшни действия на украинска територия, няма да бъдат приемливи“, каза Хейг.

С призив към Русия „да признава суверенитета и териториалната цялост на Украйна“ и да предприеме стъпки „за избягване на ненужна ескалация на напрежението“ се обърна френският външен министър Лоран Фабиюс.

Путин е заявил, че референдумът е легитимен и в съответствие в междуародното право и че Русия трябва да отговори на желанието на кримското население. Той е настоял пред Обама, че новите власти в Киев не възпират крайни украински националисти, които тероризирали руското население на страната. Путин е поискал от Европа и САЩ да изпратят наблюдатели в източна Украйна. Руският парламент на 1 март го упълномощи да използва армията в защита на етническите руснаци в страната.