Руският президент Владимир Путин призна, че СССР е наложил със сила своя модел в Източна Европа след Втората световна война. изявлението беше направено по време на телевизоанната "Пряка линия с Владимир Путин".

"Може би не ни е много приятно, но нашите предшественици дадоха повод за тези критики", изтъкна той. И допълни: "Всъщност това се отнася днес и за САЩ. Тях също ги чака неуспех".

"Не може да се поставят под един знаменател нацизмът и сталинизмът. Защото нацистите обвявиха открито за своя цел открито унищожаването на цели етноси - евреи, цигани, славяни. При цялата уродливост на сталинския режим и масовите репресии и изселването на цели народи, той не си е поставял за цел унищожаването на цели народи", смята Путин.

Той не отправи нападки към чуждите лидери, които смятат да бойкотират празненствата в Москва за 9 май по повод 70 г. от разгрома на нацистка Германия.

"Избор на всеки политически лидер е сам да решава какво да прави. А на някого от Вашингтонския обком не разрешават да отиде в Москва, макар на него да му се иска", каза иронично Путин.

"Обком" е съкращени от "областен комитет". Това бе твърде популярна дума по времето на СССР. Ставаше дума, естествено, за областни комитети на КПСС - единствената разрешена партия по съветско време.