65-годишна германка, майка на 13 деца, се готви да роди през лятото четиризнаци. Казусът се обсъжда в цял свят. 

Анагрет Рауниг, която е бременна в петия месец, защити решението си като обясни, че забременяла, след като 9-годишната й дъщеря Лелия й казала, че иска да си има братче или сестриче.

"Тя е чудесно дете и аз исках да изпълня желанието й", обясни жената наскоро пред германския тв канал RTL. И добави: "Не се меся в чуждия живот, очаквам и другите да не го правят спрямо моя."

Според германката това била борба срещу клишетата и за това на какво е способна една жена на нейната възраст. Рауниг, която вече има 13 деца и 7 внуци, открито обясни, че бременността й е резултат от инсеминация в клиника в Украйна, като са използвани сперма и яйцеклетки от чужд донор, практика, която е забранена в Германия.

Всичките четири оплодени яйцеклетки са се превърнали в ембриони, обратно на очакванията на лекарите. По естествен път зачеването на четиризнаци е едно на 13 милиона. 

Рауниг е преподавателка по руски и английски език за деца в началните класове, тя трябва да се пенсионира малко преди да роди. Не уточнява колко пъти е минала през ин витро процедурата, за да зачене и колко й е струвало това.

Анагрет Рауниг се готви да роди четиризнаци.

Тя вече се прочу преди 9 години, когато се превърна в най-възрастната родилка в Германия. На 55 години Анагрет роди дъщеря си Лелия, като твърдеше, че я е заченала по естествен път. Най-възрастното от децата й сега е на 43 години.

Рауниг, която живее в Берлин, планира да се премести в малък град в Северна Рейн-Вестафалия, за да бъде по-близо до някои от другите си деца преди раждането. Тя смята да се издържа като продаде правата за медийното отразяване и чрез спонсори. Лелия обясни пред медиите, че очаквала майка й да има едно дете.

"Тогава какво да правим с останалите", пошегува се Анагрет.

Рауниг е била омъжвана пет пъти, но основно е отглеждала децата си сама. Сега обяснява, че не може да си представи да допусне отново мъж в живота си, който да й помага.

"Моят опит с мъжете ми показва, че винаги бяха грешните", обяснява тя.

Твърди, че не се притеснява от това, което й предстои - да се грижи сама за бебета на почти 70-годишна възраст.

"Аз съм в много добра форма сега, защо да е по-различно след пет години", пита тя.

Гинекологът на жената е много критичен към действията на лекарите в Украйна, но обяснява, че силно позитивната нагласа на 65-годишната жена ще допринесе за по-добър резултат. Повечето лекари обаче не са така оптимистично настроени. И реагираха много остро на предприетия безотговорен според тях експеримент.

"Поразен съм от факта, че медицината прави възможни подобни бременности, само защото са биологически осъществими. Като лекар не проявявам никакво разбиране към подобен вид експерименти", казва проф. Франк Лувен.

Ръководителят на неонатологията в университетската клиника във Франкфурт, както и редица негови колегии, са ужасени от бременността на берлинчанката. "Раждането на деца е по принцип нещо наистина прекрасно, но този случай кандидатства да бъде вписан в книгата на отрицателните рекорди. Това е ужасяващо", казва професорът.

Анагрет преди десет години с 13-ото си дете.

"Това е противоестествено!"

С напредването на възрастта плодовитостта на жената спада радикално вследствие на хормонални промени. Най-съществената промяна е тази, че яйчниците престават да произвеждат яйцеклетки. 

"Безотговорно е жена на такава възраст да бъде подлагана на хормонална терапия, в резултат от която да получи възможност да забременее. Това е противоестествено и застрашава живота както на майката, така и на децата", възмущава се проф. Лувен.

Износването на няколко плода едновременно обикновено води до преждевременни раждания, които често са съпътствани от различни по тежест проблеми и увреждания.

"Длъжни сме да се съобразяваме не само с желанията и житейските планове на майката, а да помислим най-вече за благото на децата", подчертава и Йохен Фолман, който е ръководител на Института за медицинска етика и история към Рурския университет в Бохум. "Износването на четири зародиша е рискова бременност дори за млади жени. В такива случаи децата нерядко идват на бял свят с различни недъзи и здравословни проблеми, които ги измъчват цял живот", обяснява Фолман.

Методите на репродуктивната медицина са уредени по различен законов начин в отделните европейски държави. В Германия има закон за защита на ембриона. Даряването на яйцеклетки - тоест, тяхното имплантиране в утробата на друга жена, е забранено. Наказуема е и всяка помощ в това отношение - например от лекари, които препращат към специалисти в чужбина.

Даряването на оплодени яйцеклетки също е забранено в Германия - по етични и морални причини. Йохен Фолман смята това за правилно: "Знаем за много деца, които макар да са отраснали щастливо със своите родители, по-късно развиват понятното желание да изяснят генетичния си произход. Това означава, че когато някой ден децата почувстват потребност да се запознаят с биологичните си родители, би трябвало да им се осигури възможност да го сторят. Но когато става дума за изкуствено оплождане - и то от чуждестранни дарители, подобна възможност не съществува", пояснява експертът по етика. 

"Най-важно е благото на детето"

Късната бременност носи сериозни рискове както за подрастващите деца, така и за физическото и психическо здраве на майката. Независимо от това обаче медицината помага на жените да осъществят и някои "позакъснели" бременности. Дали не би трябвало да се въведе възрастова граница за оплождането "ин витро"? "Не", отвръща Йохен Фолман: "Случаят с берлинчанката е сензационен, но той показва всъщност една отдавна забележима тенденция". В наши дни раждането на деца се отлага за все по-късно, тъй като жените правят кариера или пък в продължение на дълго време не могат да си намерят подходящ партньор.

"Чрез възможностите за изкуствено оплождане медицината масивно се намеси в природните механизми. Жените вече имат възможност задълго да отлагат раждането на деца", казва Фолман. Колко дълго може да се отлага това, е въпрос, който опира и до чувството за мярка, смята експертът по медицинска етика: "За да намерим вярната мярка, е нужно да претеглим всички вреди и ползи. Защото в крайна сметка най-важно е благото на детето", категоричен е Фолман.

Най-старите родилки в света

- Умкари Панвар от Утар Прадеш в Индия се смята за най-старата жена-родилка. През 2008 г. тя ражда близнаци - момче и момиче, когато е на 70 години. Бебетата са заченати ин витро с една яйцеклетка от донор и сперма от съпруга й. Все пак се водят спорове дали тя е най-старата родилка, тъй като Панвар няма свидетелство за раждане. Двамата със съпруга й прибягват да крайната мярка - въпреки че вече имат две дъщери и пет внуци, защото отчаяно искат син. 

- Рахо Деви Лохан ражда дъщеря си Навийн през ноември 2008 г., когато е на 69 години. Индийката забременява ин витро от донорска яйцеклетка и спермата на 71-годишния си съпруг. Лохан почти умира при раждането заради усложнения.

- Мария дел Кармен Бусада де Лада ражда две момчета близнаци в Барселона през декември 2006 г., седмица преди да стане на 67 години. Бебетата са заченати от донори на яйцеклетки и сперма в клиника в Лос Анджелис. От клиниката после обясняват, че испанката е излъгала за истинката си възраст. Тя умира през 2009 г. от рак, който се развива след раждането, синовете й са на по-малко от три години тогава.

- През май 2010 г. Бхатери Деви става най-възрастната жена, родила тризнаци. Тогава тя е на 66 години. Индийката и съпруга й не можели да имат деца, докато от клиника в щата Хараяна не се съгласили да извършат процедурата по оплождането.

В България през 2010 г. 62-годишната Красимира Димитрова от Русе роди близначки. Тя се превърна и в най-старата родилка у нас. Ин витро процедурата на възрастната жена беше извършена в клиника в Плевен. Малко след раждането едно от момиченцата почина. В страната се разгоряха дискусии за етичните, здравни и правни страни на подобно действие. 

По материали на "Дойче веле" и "Гардиън".