Местните избори ще са на 25 октомври т.г., а вторият тур - на 1 ноември. Това прогнозира пред агенцият "Фокус" председателят на Съвета на директорите на "Информационно обслужване" АД и дългогодишен член на ЦИК проф. Михаил Константинов. Той обоснова прогнозата си с изтичането на мандатите на сегашните общински съвети и избягването на политически вакуум.

Според Константинов изборите за президент догодина ще са на 23 октомви и 30 октомври 2016 г., ако има балотаж.

Експертът смята, че ГЕРБ ще спечели големите общини - София, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора, Русе и т.н. Според изборния експерт някои от първите 5-6 най-големи общини, например Бургас, ще имат кмет още на първи тур.

Константинов прогнозира още, че Йорданка Фандъкова също ще спечели в София от първи тур, ако Реформатрският блок не издигне кандидат. Според него ГЕРБ ще има и най-голям брой общински съветници - около 35-40% от местата.

ДПС щяло да запази своите позиции. Най-интересното според него е дали ще продължи сривът при БСП.

По повод приключилия с оправдателна присъда за Росен Желязков процес по т.нар. афера "Костинброд" изборният експерт заяви, че за съжаление не сме застраховани от големи нарушения по време на вота.

"Трябва да си отваряме очите на четири. Тя аферата съществуваше в главите на някои хора. На изборните специалисти беше съвършено ясно, че няма такова нещо, но сега вече и съдът официално го потвърди. Проблемът там е много ясен, независимо от това какви бюлетини сте намерели и в какво количество. Няма никакъв механизъм, по който тези бюлетини да бъдат използвани. Те няма как да бъдат използвани, след като във всяка секция има представители на всички политически сили. Има десетки наблюдатели, застъпници на кандидатите, представители на партиите, журналисти и граждани."

После добави, че "няма начин една бюлетина да бъде използвана неправомерно, ако изборната администрация си гледа работата, камо ли да използват 300 хиляди".

"Освен това във всяка секция половината бюлетини остават неизползвани. За какво трябва да внасят отвън? И третото, ако една секционна комисия е решила да лъже, ами тя ще напише фалшив протокол. Не й трябват бюлетини, тя има там. Така че дайте да не говорим глупости повече, а да си отваряме очите на четири. Никой няма сметка от подобни неща – нито управляващите, както виждаме и опозицията няма сметка от това нещо. Така че крайно време е да спрат сценариите с подобни афери", допълни Константинов.

Кой срещу кого на местните избори - четете в новия брой на списание "Клуб Z" от 20 април в цялата страна.