Сметната палата ще състави акт за административно нарушение на партия "България без цензура" с лидер Николай Бареков. Това съобщиха от палатата. Причината е, че списъкът с дарителите на партията е подаден днес, в рамките на отчета за 2014 г., а срокът за това изтече в края на март.

Вчера стана ясно, че партия "България без цензура" с лидер Николай Бареков не е обявила коректно своите дарители. Съгласно Закона за политическите партии на политическа партия, която не представи в срок финансов отчет, се налага имуществена санкция в размер от 5000 до 10 000 лева. От формацията коментираха, че става въпрос за техническа грешка.
Вчера се появи и твърдение, че е възможно ББЦ да загуби и държавната субсидия. Дали това ще се случи, зависи от финансовото министерство, което ще се произнесе в края на април.

Бареков участва на парламентарните избори в коалиция "България без цензура", която впоследствие се разпадна. В момента от нейно име съществува парламентарната група "Български демократичен център". За спечелените 186 938 гласа на изборите на 5 октомври 2014 г. коалицията получава 2 056 318 лв. държавна субсидия на година. 50% от тях, съгласно споразумение между партиите в коалицията, се полагат на ББЦ.

Даренията за Бареков бяха един от големите скандали, които съпътстваха появата на партията му и явяването ѝ на избори. Бареков отчете над 1,2 млн. лв. от 500 дарители, някои от които надхвърлиха законовия лимит от 10 000 лв. Телевизионни разследвания показаха, че някои от хората, чиито имена са посочени в дарителския регистър на Сметната палата, не знаят, че са давали пари за ББЦ.

Акт за административно нарушение по Закона за политическите партии ще бъде съставен и на партия “Другата България”, която вчера, също след изтичането на законния срок, подаде годишния си финансов отчет.