Бившият здравен министър д-р Стефан Константинов, който сега е редови лекар акушер-гинеколог, публикува ироничен коментар във фейсбук, насочен към ръководството на Българския лекарски съюз. Той написа примерна молба да бъде приет за експерт към БЛС, адресирана до председателя на съюза д-р Цветан Райчинов.

"Моля да бъда назначен като експерт в съсловната фирма, която ръководите. Считам, че като бивш участник във властта ми се полага подобна длъжност, която би допринесла за повишаване на материалното ми състояние", пише във фиктивната молба д-р Константинов. И накрая завършва: "В очакване на положителен отговор, преди предстоящия изборен Събор на БЛС, приемете най-искрените ми благодарности за петгодишното ръководство на Съюза, през което време той се превърна в автономна от членовете си структура, верен съюзник на всяка власт, сигурен пристан за временно изпаднали от управлението лица."

Д-р Константинов декларира и готовност да подкрепя всички одобрени от шефа на БЛС методики за заплащане:

"Декларирам, че съм готов да подкрепя всякакви одобрени от Вас методики за заплащане – 90%, 80%, 60% и др. спрямо миналата или произволна година, както и всеки министър или управител на НЗОК, стига да съм сигурен, че няма да направят никакви смислени промени. Смея да се надявам на положителен отговор на молбата ми, която е в пълен синхрон с политиката на БЛС да осигурява допълнително възнаграждение на всеки уволнен, отстранен или с изтекъл мандат висш кадър от Министерството на здравеопазването или НЗОК".

Бившият здравен министър от първия кабинет "Борисов" е добавил и още един коментар към молбата си:

"Нищо лично към новите експерти на БЛС, но и ние сме човек! Стискайте палци, братя, дано и нас ни огрее някое топло местенце, че ми омръзна все с работа да си изкарвам парите".

Ироничната молба на д-р Константинов е част от критиките, които получи Българския лекарски съюз за това, че е подписал новата методика на Здравната каса за разплащане на медицинските дейности, извършени от болниците. Според нея болниците ще получават около 90% от сумата, която са вземали през миналата година за извършената от тях дейност. 

Заради въведената нова методика лекари в цяла България протестираха символично на 7 април. 

Ето и факсимиле от "молбата" на д-р Константинов: