Пролетни ремонти на автомагистралите ще блокират части от тях, а от пътната агенция обявиха днес алтернативните маршрути.

На практика затруднено ще е движението в отделни участъци на почти всички аутобани.

"Тракия" 

Заради ремонт на виадукта при км 67+027, Пазарджишко, се въвежда временна организация на движението. Заради дейниости в лявото пътно платно в посока от Бургас към София, движението на тежкотоварните автомобили над 12 тона, включително с ремаркета и полуремаркета, се пренасочва по следния маршрут: Пловдив при пътен възел Север, при км 126+200 - по път II - 64 - към околовръстното на Карлово.

В участъка на самия ремонт движението се пренасочва двупосочно в платното Бургас - София. Затваря се за движение платното в посока София - Бургас. При аварийни ситуации трафикът в посока от Бургас към София ще бъде пренасочван по обходен маршрут през село Церово.

Въвежда се и ограничение на скоростта от км 63+000 до км 90+000 от 140 км/ч на 120 км/ч.

"Хемус"

Заради ремонт на дясното платно на виадукта „Бебреш" движението ще е двупосочно в лявото платно. Ограничението ще е до първи август, когато дейностите трябва да приключат.

ОПУ София препоръча предпразничните дни и в последния празничен ден, пътуващите в посока Враца, Монтана, Видин с цел да избегнат евентуалното задръстване в този магистрален участък да ползват пътя Мездра-Ботевград-Ребърково- Елисейна-Своге-околовръстното на София и път ІІ-81 - София -Петрохан-околовръстното на Берковица-Благово-Монтана-Лом .

Поради аварийни ремонтни работи в лявата тръба на тунела  "Витиня" в посока Варна- София пък до 21-и е въведена временна организация на движението в района на самия тунел. Ще бъде затваряна едната от лентите, а двидението -пренасочвано в съседната.

"Люлин"

Ремонт затваря и дясната лента на първия тунел в посока София-Перник по магистрала "Люлин". Движението се пренасочва в изпреварващата лента. От Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) припомнят и че от 13-и е ограничено движението в активна дясна лента в лявата тръба на първия тунел посока Перник -София, пак заради ремонт. Движението е пренасочено в изпреварващата лента. 

"Марица"

Поради изграждане на локални платна на път І-5 по магистрала "Марица" от АПИ съобщават за въведена временна организация на движението, без да има отбиване или пренасочване. Става въпрос за отсечката "Оризово-Капитан Андреево", участък ЛОТ 2, "Димитровград - Харманли" от км 36+400 до км 70+620 на пътен възел "Димитровград" при км 38+800".