Повече от 4 часа бяха необходими на съдебния състав, както и на адвокатите на скандалната съдийка Румяна Ченалова, за да се запознаят с документите по делото срещу нея. Материалите са събрани в 19 тома.

Едва след това започна делото срещу нея в Софийския градски съд. Самата Ченалова пристигна в съдебната зала, криейки под яке окованите си в белезници ръце. Тя бе докарана до Съдебната палата под конвой.

По-рано 7 съдии от Софийския градски съд си направиха отвод по делото за мярката за неотклонение на съдийката. Накрая делото бе разпределено на 5-и състав с председател Веселина Ставрева.

Пред залата, в която се гледа делото, рано пристигна и семейството на убития през 2009 г. пред дискотека "Соло" хокеист Кирил Въжаров. „Нищо не искаме, само да я видим на банката в съда с белезници”, казаха родителите.

Като първоинстанционен съдия в наказателното отделение на Софийския градски съд, Румяна Ченалова оправда подсъдимия за убийството Илиян Тодоров, който по-късно избяга, въпреки че беше получил осъдителна присъда от ВКС.

По-рано днес Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд искането за задържане под стража на съдийката. Тя е обвинена в длъжностно и документно престъпления.

Ченалова бе обявена за издирване на 14 април, след като неколкократно тя и брат й Станимир Ченалов, който е неин адвокат, не се явяваха при следовател, за да й бъде повдигнато обвинение. Същия ден, но в по-късен час Ченалова все пак се яви в сградата на ДАНС и бе арестувана.

 Срещу нея са повдигнати две обвинения - за престъпление по служба и за документна измама. По непотвърдена информация става дума за гражданско дело по искова молба на "ОЕТ - Обединени енергийни търговци" ООД, по което ответник е „НЕК” ЕАД. Съмненията са, че е подправила протокол от заседание, като е вписала неверни изявления. Срещу Ченалова има и висящо разследване за престъпление по служба. Според запознати то е за казуса "Белведере", който даде повод на френския посланик да заяви, че в съдебната ни система има "гнили ябълки", припомня БГНЕС. За него не й е повдигнато обвинение.

На 22 януари т.г. ВСС отстрани Румяна Ченалова от длъжност „съдия” в СГС за срок от половин година.