Надявам се, че случаи, когато чужд посланик говори за "гнили ябълки" в съдебната система, да са единични, обяви новата главна съдебна инспекторка Теодора Точкова. Тя бе избрана на поста след повече от две години забавяне. По нейни впечатления мнозинството от магистратите работело почтено, законосъобразно и отдавало всичките си сили, за да изпълнява както трябва своята работа.

Тя разясни, че ролята на инспектората не е да разследва, а да разкрива евентуална корупция или други нарушения и да сигнализира за проблемите.

Много е важна прозрачността в работата на съдебната система. Трябва да се говори за това с какво се занимават съдилищата, съответно интернет страниците на съдилищата да са пълни с информация, посочи Точкова.

Тя призна, че една от причините може да се дължи на мързел на съдията или на некомпетентност, но основната причина е натовареността на магистратите. Тази натовареност може да се дължи и на демографското развитие, смята Точкова.

Инспекторатът също може да се раздели на две подразделения, т.е. да има екипи съдийски и прокурорско-следователски, коментира Теодора Точкова по повод предложенията за съдебна реформа.