Гърция не може да подпише съществуващото споразумение за уреждане на дълга й, защото то няма да реши икономическите й проблеми.

Това заяви финансовият министър Янис Варуфакис, цитиран от Ройтерс. Той е във Вашингтон за участие в пролетната сесия на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ).

"Няма да приемем поставени цели, за които знаем, че икономиката ни не може да изпълни чрез политики, които партньорите ни не трябва да искат да ни налагат." Този цитат се съдържа в предварителния текст от изказването на Варуфакис на конференцията, организирана от института "Брукингс".

Гърция изпитва остра необходимост от налични средства. Кредиторите й от еврозоната и МВФ замразиха финансовата си помощ, докато правителството на Алексис Ципрас приеме пакет от реформи.

Това поражда опасения, че Атина няма да може да извърши следващите си плащания на МВФ, които възлизат на общо около 1 милиард долара през следващия месец. Това ще затрудни финансовото положение на самия МВФ, отбелязва Ройтерс.

Шефката на МВФ Кристин Лагард отказа на Гърция отсрочка за следващото плащане на вноската по външния дълг на страната, което трябва да бъде направено през май, съобщи в. "Файненшъл таймс".

Същевременно Димитрис Мардас - зам.-министърът на финансите с ресор приходи, обяви нов пакет от мерки, с които да намали разходите в държавната администрация. Реализацията им би спестила допълнително 300 милиона евро.

"Призоваваме да започне отдаването под наем на държавни сгради, които не се използват", каза Мардас, цитиран от АФП.

Той обяви проектозакон за намаляване на бюрокрацията, на който се възлагат надежди да спести 177 милиона евро.

Международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" понижи суверенния кредитен рейтинг на Гърция още по-надолу до категория “боклук“ (junk).