В началото на месеца независимият депутат Велизар Енчев учреди в Арбанаси, край Велико Търново, "Българска пролет". (и веднага след това в София заваля сняг, гласи един от актуалните вицове) "Българската пролет" обаче е името на неговото Движение за радикална промяна, което има амбициите да се превърне в българската СИРИЗА.

И зачакахме действията.

В броя на списание Клуб Z от месец март Енчев поясни, че основната идея на движението ще бъде радикална подмяна на политеския елит. Според Енчев избирателите са осъзнали, че техният вот по партийна линия е една голяма измама.

Икономическата програма на движението предвижда тотална ревизия на досегашната приватизация и въвеждането на прогресивно-подоходно данъчно облагане. Енчев смята, че трябва да се проведе съдебна реформа, каквато изисква от нас ЕС.

После дойде първата законодателна инициатива.

Тя няма нищо общо със заявените от "Българската пролет" цели. На 17 април Велизар Енчев е внесъл законопроект за закриване на Комисията по досиетата.

Законопроектът е кратък. Неговите резпоредби закриват комисията, отменят закона, по който тя работи.

Мотивите на вносителя са, че комисията е съставена на партийно-квотен принцип, което поставя под съмнение нейната обективност. Според Енчев режимът за ползване на документите на комисията е твърде либерален, което вреди на националните интереси, защото позволява на чужди граждани да преснимат и четат разузнавателна информация. Депутатът изчислява, че за 9 години комисията е изразходвала 30 млн. лв. Според него след закриването й тази икономия трябва да бъде насочена към БАН.

"Колко пари за изхарчили навремето българските служби, за да откраднат "История Славянобългарска", която накрая върнахме"?

Така шефът на комисията Евтим Костадинов коментира пред Клуб Z предложенията на Енчев. Той призна, че изчисленията на депутата са приблизиелно коректни, защото годишната издръжка на комисията е 3 млн. лв. Тези пари обаче се гласуват от парламента, а разходите се отчитат на всеки 6 месеца.

"За 9 години сме оповестили над 10 000 имена на агенти на ДС и сме проверили над 300 000", каза още Костадинов.

Според него инициативата на Енчев е "евтин пи ар".

Сред оповестените имена е и това на самия Енчев. За него стана ясно, че от 1985 до 1996 г. е бил щатен служител в югославския отдел на Първо главно управление на ДС.