Президентът на Белорусия Александър Лукашенко заяви, че планира на 9 май да вземе участие на парада в Минск. "На 9 май президентът ще бъде в Минск. Ние имаме свой парад на 9 май, също както в Москва", съобщи Лукашенко пред журналисти, които го попитаха дали ще бъде на Червения площад.

Президентът добави, че на 7 или 8 май може би ще посети с белоруска делагация Москва, за да "демонстрираме нашето единство с руския народ и с други, които ценят тази победа". Той предположи, че може да вземе участие в церемония по поднасянето на венци на паметника на незнайния воин.

Лукашенко също така припомни, че на 8 май в Москва са планирани редица мероприятия в рамките на Евразийския икономически съюз. "Не мога да не взема участие в тях", подчерта Лукашенко. "Но ще се постарая на 8 май, дори през нощта, да се върна, а на 9 май да приема парада", допълни той. В момента в администрацията на президента се изготвя неговия работен график.

Лукашенко със съжаление отбеляза, че само в Белорусия и Русия Денят на победата се отбелязва на високо ниво. "За съжаление все повече стават тези, които тихо, демонстративно, като Украйна, се отказват от тези тържества и празници, Ние считаме, че сме длъжни да отдадем уважение към тези, коиот са загинали, защитвайки Родината", обощи той.