Няма договорка с Гърция за предоставяне на аванс между 3 и 5 милиарда евро“, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

По-рано днес световните агенции цитираха публикация на германското списание Spiegel, която се позовава на източник от управляващата в Атина партия СИРИЗА и твърди, че Москва и Атина имат намерение да подпишат двустранно споразумение, по силата на което Гърция да получи предплата до 5 милиарда евро за строителството на газопровода „Турски поток“.

"Това радикално ще промени ситуацията", е коментирал източникът по повод мъчителните преговори с кредиторите на Гърция в момент, когато те не са готови на повече компромиси, а страната събира последните пари в брой за пенсии и заплати.

Говорителят на Кремъл отрече това.

"Не, няма такова нещо. Путин сам каза на пресконференцията, че никой не се е обръщал за помощ. Разбира се, че е обсъждан въпросът за сътрудничеството в енергетиката. Естествено, че на най-високо ниво има договорка преговорите да продължат на експертно ниво и там да се уточнят всички въпроси. Но Русия не е обещавала финансова помощ, защото никой не е искал такава“, е казал Песков пред радио BusinessFM, цитиран от РИА Новости.

В началото на декември Русия обяви, че се отказва от газопровода „Южен поток“, който трябваше да мине по дъното на Черно море и през България да доставя гориво за Балканите, Унгария, Австрия и Италия.

Проектът бе спрян и заради противоречието му с Третия енергиен пакет на Европейския съюз и несъгласието на Русия да го съобрази с нормите на Брюксел. В Анкара Путин обяви намерение да строи газопровод до Турция и да създаде на границата с Гърция газов хъб за потребителите в Южна Европа.