Върховният духовен лидер на Иран аятолах Али Хаменей нарече "мит" твърденията за иранско ядрено оръжие. Той обвини за тях Съединените щати, които искали да обрисуват Иран като заплаха, предаде Ройтерс.

"Те (САЩ) създадоха този мит, за да могат да кажат, че Ислямската република е източник на заплаха. Източникът на заплаха обаче е самата Америка", е заявил аятолахът в обръщение към военни командири.

С това си изявление аятолахът втвърдява реториката преди новата порция на ядрени преговори със световните сили.

В началото на април петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН с право на вето (САЩ, Франция, Русия, Великобритания и Китай) и Германия от една страна и Иран от друга тази вечер постигнаха споразумение по основните въпроси от ядрената програма на Техеран.

Пълномощничката по въпросите на външната политика на ЕС Федерика Могерини оповести в Лозана съвместна декларация на партньорите в преговорите. Направена била решителна стъпка. Постигнатото с Иран съгласие представлявало основа за обхватно ядрено споразумение, което трябва да е факт до 30 юни т. г.

Бе решено, че се замразяват над две трети от сегашния капацитет на Иран за обогатяване на уран. Този процес ще бъде под наблюдение в продължение на 10 години. Така броят на центрофугите за обогатяване на уран от 19 000 ще бъде съкратен на 6000.
Иран се задължава да намали сегашните си запаси от обогатен уран на 400 кг, останалите количества трябва да изнесе зад граница.
Ако Техеран наруши постигнатата договореност, санкциите незабавно ще бъдат възобновени.