"До момента спрямо моята работа не виждам грешка на Бойко Борисов", обясни министърът на образованието Тодор Танев в предаването "Дикоф" на Нова тв.

И почти в стила на Симеон Сакскобургготски ("Да гледаме на положителното"), на настояването на водещия за нещо нередно в правителството и действията на Борисов, Танев призова: "Да гледаме едрите неща".

Той обясни още: "Аз си гледам моя ресорс, ще видим какво ще стане на местните избори, сега нещата са в баланс". Танев не виждал никаква партизанщина в този Министерски съвет. Това той каза в контекста на разяснението, че се чувства "министър на всички и е равно приближен до цялата коалиция". Уточнението той направи за пореден път след изказване преди време, в което от потока на мисълта му излизаше, че се разграничава от Реформаторския блок. След това и министърът, и и лидерът на ДСБ Радан Кънев дообясняваха, че Танев не е имал точно това предвид. 

Просветният министър, който често влиза в обяснителен режим, дълго трябваше да понася негативите от свое изказване и на тема велики химици. Днес той реагира с досада на припомнянето на случката. "Фашистки са методите на Гьобелс, да се повтаря, да се повтаря, повтаря", раздразни се Танев. Обясни, че се извинил по- късно за думите си, не защото смята, че са неверни, а защото "говорих приятелски". "Един министър не може да говори така, приятелски. Затова се извиних". Танев мимоходом не пропусна да изброи колко висши химически училища има в България и как всички се казват Асен Златаров. "Знаете ли кой е Иван Странски? Той е наистина от големите български химици", реши и да поизпита министърът водещия Диков.

Танев с широта подходи към въпроса за течащите проверки за нарушения в министреството. Уточни, че все пак не са викали ДАНС, но разговарял с новия шеф на службата. Той отказа да се впусне в подробности.

"Имаше нещо свързано с пионерски лагери. Не ги разбирам тези неща - не съм нито юрист, нито разбойник". 

Танев, който е политолог по образование и който има книга, посветена на лидерството, надълго обясни защо у нас няма български Конрад Аденауер. "Единственото чудо е стратегическото мислене. Всичко, което е мислене до края на мандата е партизанско мислене. Който гледа след мандата насам и който мисли да прави кооперативна игра, той е българският Аденауер", разясни министърът.

Той припомни и последните думи на германския политик, казани преди смъртта му: "Няма за какво да се реве". "Който отвори уста и реве, няма да стигне до никъде. Всеки трябва да има малко повече стратегическо мислене", разясни Танев.

Накрая бегло стана дума и за проблемите на образованието.

Според просветния министър най-големият проблем е невключването на много деца, които на 7-8 години все още не знаят български. Другият основен проблем бил българският учител - той трябвало да получи повече. "Еманципация на българския учител и влизане сред тези групи"- така министърът обобщи най-важните си задачи.